muffiny ,

Konfiturowe muffiny

17:52 Ciastolubna 3 Comments

Zainteresowana akcją "Ze spiżarni na stół" wpadłam na stronę Krokusa, a to zainspirowało mnie do stworzenia muffinek z konfiturami. Przepis dostałam jakiś czas temu od mej cioci, której bardzo za niego dziękuję! 
Muffiny z chrupiącą, złocistą skórką, a w środku aromatyczne i mięciutkie, dzięki słodkiemu dodatkowi. Wypieki są raczej słodkie, ale można to regulować odpowiednimi konfiturami, ja osobiście polecam z czarnej porzeczki. A jeśli nie macie akurat takich, to każde inne, byle nie za słodkie będą w porządku.

Tak apetyczne, że aż ciężko się oprzeć ;)


Na około 12 muffinek.
Składniki:

  • słoiczek ulubionej konfitury (np. z czarnej porzeczki lub wiśniowe Krokus),
  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 ml wybranego owocowego, gazowanego napoju (ja użyłam Fanty),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 100 g kwaśnej śmietany,
  • 75 g masła,
  • 70 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • sól, 
  • cukier puder lub płatki migdałowe.

Przygotowanie:
Masło rozpuścić w garnuszku i odstawić aby troszkę ostygło.
Suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli połączyć w miseczce. W osobnym naczyniu ubić jajko z dodatkiem cukru i cukru waniliowego, a następnie wymieszać to z masłem, napojem gazowanym i połączyć z mąką. Dodać śmietanę i mieszać, aż znikną grudki mąki.
Gotowe ciasto przekładać do foremek na muffinki, najlepiej wyłożonych papilotkami. 
Kłaść po łyżce ciasta, na to łyżeczka konfitury i ponownie przykryć łyżką ciasta.
Górę można posypać płatkami migdałowymi, lub po wyjęciu z piekarnika oprószyć cukrem pudrem.
Piec 25 minut w 180 °C, aż uzyskają złoty kolor, a następnie około 5 minut z ustawieniem pieczenia tylko od dołu.



Smacznego!






3 komentarze :

mąka pełnoziarnista ,

Herbaciane pełnoziarniste muffiny.

20:21 Ciastolubna 3 Comments

Podobno wegańskie, więc na pewno bez jajek, bardzo smaczne i w dodatku szybkie w wykonaniu (jakieś 6-10 minut).
 Muffiny o ciekawym herbacianym smaku, który można modyfikować, w zależności od wybranej herbaty (u mnie czarna mango-truskawka).
Mięciutkie w środku z chrupką skórką, polecam posypać górę jakimiś ziarenkami, orzechami lub płatkami. Do środka również można sypnąć garstkę płatków owsianych ;)
Idealna propozycja na drugie śniadanie lub jako dodatek do popołudniowej kawy.



Inspiracja zaczerpnięta od Infantylnej.
Porcja na 10 sztuk muffinów.

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej,
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego,
  • 3/4 szklanki zaparzonej mocnej herbaty (polecam earl grey lub dobrej jakości czarną),
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody.
Przygotowanie:
Suche składniki połączyć w misce, dodać do nich herbatę oraz olej i mieszać do połączenia składników.
Nakładać do papilotek, nawet na całą wysokość, gdyż nie rosną bardzo wysokie.
Górę posypać odrobiną cukru, płatkami owsianymi, płatkami migdałowymi itp.
Piec w nagrzanym piekarniku 20-25 minut w 180 °C.




Smacznego!



3 komentarze :

na słono ,

Zupa-krem brokułowa

21:03 Ciastolubna 5 Comments

Prosta wersja kremu brokułowego na rosole. Dla osób, które nie mają czasu na przygotowanie swojego bulionu, bez problemu sprawdzi się taki z kostki, choć ja tego sposobu nie pochwalam ;)
Krem przepyszny, osobiście pochłonęłam dwie miseczki! 
Smak pietruszki w zupie jest dość wyczuwalny, więc jeśli miałoby to komuś przeszkadzać, to wystarczy zmniejszyć jej ilość. 
Podawany musi być koniecznie w towarzystwie śmietanki lub jogurtu, gdyż to ona podkreśla jego smak. Polecam, polecam i jeszcze raz polecam :)



Składniki:

  • 1 litr rosołu ( + seler i por z rosołu),
  • 1 brokuł,
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • nać pietruszki,
  • oliwa,
  • sól, pieprz,
  • śmietana 12% lub jogurt naturalny.

Przygotowanie:
Brokuła podzielić na różyczki i dobrze wypłukać. Cząstki wsadzić do garnka i zalać porcją rosołu, dodać seler i por (ewentualnie jeśli są bardzo miękkie, to można dodać je później) i doprowadzić do wrzenia. Rosół gotować do momentu, aż brokuły zmiękną i będą al dente. W miedzy czasie, na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, na końcu dorzucając posiekane ząbki czosnku, ale nie podsmażać ich za długo aby nie zgorzkniały. Dodać wszytko do garnka z brokułami i rosołem. Następnie dodać łyżkę posiekanej natki pietruszki i zblendować wszytko. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Podawać z kleksem śmietanki lub jogurtu oraz grzankami.


Smacznego!




5 komentarze :

babki ,

Ciasto marchewkowe

22:21 Ciastolubna 4 Comments

Marchewkowe ciasto, specjalnie dla Justyny Zofii, która czeka na ten przepis :) Wilgotne, mięciutkie, aromatyczne i napakowane bakaliami. Góra to polewa z twarożku, która jak dla mnie jest lepszą alternatywą dla standardowej z serka mascarpone.




Na tortownicę 22 cm średnicy.

Składniki:


  • 1 2/3 szklanki mąki pszennej ( w moim przypadku 1 1/3 pszennej, a 1/3 pszennej pełnoziarnistej),
  • 2/3 szklanki oleju,
  • 3 jajka,
  • 2/3 szklanki cukru (u mnie pół na pół zwykły z domowym waniliowym cukrem),
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 1/2 łyżeczki proszku,
  • 2 szklanki startej marchewki (na grubych oczkach),
  • 1 starte jabłko (ok 100g jabłko),
  • garść orzechów, rodzynki itp.,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:
Jajka ubić na puch z dodatkiem szczypty soli oraz cukru. Do ubitej masy dodać po trochę mąki, wcześniej wymieszanej i przesianej z przyprawami, mieszać mikserem, aż do połączenia składników. Dolać olej oraz zmiksować. Następnie wsypać posiekane orzechy, rodzynki, sodę, proszek i wymieszać łyżką. Dodać starte jabłko oraz marchewki i ponownie połączyć całość łyżką.
Ciasto wylać do okrągłej foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką. Piec 40 minut w temperaturze 180 °C, a następnie przykryć górę ciasta folią aluminiową i piec kolejne 10-15 minut.

Składniki:

  • 200 g serka białego (np. Twój Smak Piątnica),
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego.
Przygotowanie:
Składniki wymieszać bardzo dokładnie i oblać ciasto.




Smacznego!



4 komentarze :

na słono ,

Zapiekanka a'la gołąbki

20:00 Ciastolubna 7 Comments

Idealne rozwiązanie dla tych, którzy nie lubią zawijać gołąbków, lub po prostu im to nie wychodzi, albo nie mają na to czasu i ochoty ;) Smakuje identycznie jak normalne gołąbki, a myślę, że samo przygotowanie nie zajęło mi więcej niż 15 minut (nie licząc czasu gotowania ryżu, co można zrobić wcześniej). Czyli dobry obiad w jedną chwilę :)
Inspiracja zaczerpnięta z bloga Jusi "Bistro mama" ;)


Składniki:

  • 1 większa główka kapusty pekińskiej,
  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowiny lub mieszanki z wołowiną),
  • 2 szklanki ryżu (ja użyłam pół na pół basmati z naturalnym brązowym),
  • 1 średnia marchewka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej lub oliwa,
  • 1 łyżka masła,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:
Ryż gotować w proporcji 1 szklanka ryżu na 1 szklankę wody. Musi wypić wodę i wtedy potrzymać go na małym ogniu około 10 minut, aby był lekko twardy. Odstawić do wystygnięcia.
W większym garnku zagotować wodę i blanszować liście kapusty, około 3 minuty.
Marchewkę zetrzeć na tarce z większymi oczkami, czosnek posiekać lub także zetrzeć na drobnych oczkach, można dodać także pół cebuli. Wszytko podsmażyć na 1 łyżce oliwy, aż marchewka zmięknie.
W misce połączyć mięso i ryż. Dodać marchewkę z czosnkiem i doprawić solą oraz pieprzem.
Formę wysmarować masłem i ułożyć warstwę liści, na a to ułożyć warstwę farszu i tak do wykończenia składników. Na górze można zetrzeć troszkę wiórek masła i podlać odrobiną wody (dosłownie parę łyżek).
Zapiekankę piec około 60-80 minut w temperaturze 180 °C pod przykryciem z folii aluminiowej. Na ostatnie 10 minut folię można zdjąć, aby góra się przypiekła jeśli ktoś lubi przypieczoną kapustę;)


Składniki na sos:

  • 1 puszka pomidorów,
  • 1 łyżeczka przecieru,
  • 1/2 marchewki,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • oliwa,
  • Vegeta (opcjonalnie),
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:
Marchewkę pokroić w cieniutkie plasterki i podsmażyć na oliwie z ząbkami czosnku, aż zmiękną, Dodać do tego pomidory w puszcze, najlepiej pokrojone oraz przecier, sól i pieprz do smaku. Gdy sos się już zagotuje zabielić go śmietaną połączoną z mąką. Zagotować i odstawić. Można go zblendować.




Smacznego!




7 komentarze :

fit ,

Pełnoziarniste naleśniki

19:39 Ciastolubna 1 Comments

Podstawowy przepis na naleśniki pełnoziarniste, które goszczą na moim stole. Oczywiście jeśli ktoś nie chce robić wersji na słodko wystarczy pominąć cukier w przygotowaniu :)



Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 1/2 szklanki mleka,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (można pominąć, ja dodaję gdyż mam cukier swojej roboty),
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:
Składniki zmiksować na jednolitą masę. Ewentualnie dolać odrobinę mleka, jeśli ciasto będzie zbyt gęste. Odstawić na około 15 minut. Następnie smażyć z obu stron.




Parę sztuk zrobiłam czekoladowych, dodałam 2 łyżeczki kakao. Reszta według przyjętych standardów co do naleśników ;)


Smacznego!




1 komentarze :

babki ,

Marmurkowa babka.

22:42 Ciastolubna 6 Comments

W końcu czas na coś słodkiego. Ta babka czekała już od dawna na soją kolej, a że w lodówce była resztka śmietany, niecała kostka masła i szklanka mleka to doczekała się w końcu mojego zainteresowania. Smaczna, raczej słodka.. leciutka jak puch :) O niebo lepsza od tych ciast do których używa się kakao, zamiast czekolady.
Przepadam za ciastami babkowymi, a ta jest kolejną która zostanie zapisana na mojej liście ulubionych.  Inspiracja zaczerpnięta od Marty z moimi modyfikacjami ;)


Forma: babkowa bez komina o średnicy 22 cm.
Składniki:

  • 230 g mąki pszennej,
  • 120 g miękkiego masła,
  • 170 g cukru (użyłam pół na pół zwykły cukier z domowym waniliowym),
  • 2 jajka,
  • 80 g gorzkiej czekolady,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/3 szklanki śmietany 18%,
  • 1 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • szczypta papryki chili.

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem szczypty chili. Odstawić aby troszkę przestygła.
Mąkę wymieszać z proszkiem oraz szczyptą soli. Mleko połączyć ze śmietaną. Jaja ubić, aby stały się puszyste. Masło z cukrem także ubić na puch. Gdy to zrobimy dodać do masła po trochę ubitych jajek, ciągle mieszając. Następnie dodawać po trochę mieszanki mąki oraz mleka ze śmietaną. I tak do wykorzystania wszystkich składników.
Gdy masa będzie już jednolita, podzielić ją na dwie części i jedną z nich połączyć z czekoladą.
Formę (w moim przypadku babkową) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub zmielonymi otrębami. Wylewać ciasto po trochę jasnego i ciemnego, aby powstała tak jakby "zebra".
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170°C  na 60 minut.
Piec do tak zwanego "suchego patyczka".





Smacznego ;)



6 komentarze :

bez pieczenia ,

Brownie dla zapracowanych.

00:01 Ciastolubna 1 Comments

Ze specjalną dedykacja dla tych którzy nie mają czasu na kucharzenie, dla tych którzy mają dwie lewe ręce jeśli chodzi o kuchenne sprawy, a także dla tych, którzy mają ochotę na coś mega czekoladowego, słodkiego, ale niestety w domu zostało tylko zwykłe, gorzkie kakao.


Składniki:
  • 4 łyżki mąki,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 łyżki mleka lub wody gazowanej,
  • 1 żółtko,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:
Kakao, mąkę oraz cukier wymieszać razem w miseczce/kubeczku. Następnie dodać olej, mleko lub wodę i żółtko, ponownie dokładnie wymieszać.
Mieszankę wstawić do mikrofalówki, na najwyższej mocy na około 3 do 5 minut. Po 3 minutach doglądać, jak wygląda ciasto, bo wszytko zależy od sprzętu elektrycznego. 
Podawać posypane cukrem pudrem, bądź z lodami i oblane sosem czekoladowym. 
Cudowna bomba kaloryczna na podwieczorek do kawki ;)

*osobiście następnym razem dorzucę parę sztuk posiekanych orzechów.

Smacznego.



1 komentarze :

na słono ,

Tymiankowo-cytrynowe polędwiczki z pieczonymi łódeczkami ziemniaków.

20:28 Ciastolubna 0 Comments

Troszkę zainspirowania niedzielnym odcinkiem "Ugotowanych", troszkę  z tęsknoty za tymiankiem i cytryną, stworzyłam to danie. Miało być na obiad, jest na kolację.. ale chociaż można otworzyć butelkę wina i rozkoszować się smakiem potrawy, bez obaw o to, że trzeba wracać na uczelnię/do pracy. Polecam. 
Muszę wymyślić jeszcze jak wykorzystać pozostałą, zamarynowaną polędwiczkę. Jakieś pomysły? ;)


Składniki - polędwiczki:

  • 400 g polędwicy wieprzowej,
  • 2-3 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • świeży tymianek,
  • pieprz cytrynowy,
  • rozmaryn,
  • sól z ziołami prowansalskimi,
  • 1 kulka mozzarelli.

Przygotowanie:
W miseczce wymieszać oliwę z odrobiną rozmarynu, oraz świeżego tymianku. Polędwiczkę umyć i natrzeć pieprzem cytrynowym. Włożyć ją do oliwy z ziołami i tak obracać, aby z każdej strony pokryła się marynatą. Mięso ląduje na co najmniej 1 1/2 h do lodówki. Po tym czasie polędwiczkę podsmażyć na suchej patelni z każdej strony, tak aby środek pozostał jeszcze surowy.
Pokroić ją na 2-3 cm plastry i pozgniatać przegubem lub leciutko potłuc.
Tak przygotowane plastry ułożyć w naczyniu, każdy z nich przykryć plasterkiem mozzarelli oraz oprószyć solą oraz tymiankiem.
zapiekać 20 minut w temperaturze około 180°C.

Składniki - ziemniaczki:

  • 5 średniej wielkości ziemniaków,
  • tymianek,
  • rozmaryn,
  • oliwa z oliwek,
  • sól.

Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyć, ewentualnie wierzchnią część skórki zeskrobać nożykiem. Podzielić na ćwiartki lub ósemki. Wrzucić do garnka z wodą i doprowadzić do wrzenia, gotować około 7 minut. Po tym czasie odcedzić je, wrzucić ponownie do garnka. Polać oliwą oraz obsypać przyprawami, wedle uznania. Wysypać je do naczynia żaroodpornego i piec, do czasu aż będą miękkie. 

Ja piekłam wszytko razem, mięso, ziemniaki, dorzuciłam parę kapeluszy pieczarek bebe i parę rozgniecionych ząbków czosnku upchałam między ziemniaki.






Smacznego!



0 komentarze :

makarony ,

Fusilli zapiekane pod beszamelem i bolognese z brokułami.

16:47 Ciastolubna 2 Comments

Moje ukochane makarony. Preferuję te pełnoziarniste, w każdej wersji. Tym razem padło na danie składem przypominające lasagne z bolognese, lecz zamiast płatów makaronu użyłam fusilli. Wyszło tak samo dobre jak w oryginalnej wersji, a w dodatku z pysznymi brokułami zapieczonymi razem.


Składniki na sos bolognese:

  • 250 g mięsa mielonego (ja użyłam indyczego),
  • 1 puszka (400 g) pomidorów w puszce,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • sól, pieprz.
  • Ja dodatkowo użyłam 1/2 łyżeczki mieszanki Kamis pomidory suszone, bazylia i czosnek.

Przygotowanie:
Mięso podsmażyć na oliwie. Gdy będzie już gotowe dodać puszkę pomidorów i dusić, aż sos się zredukuje.
Doprawić ziołami, solą i pieprzem, ewentualnie przyprawą Kamis, którą ja użyłam.

Składniki na sos beszamel:

  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • 400 ml mleka,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:
Masło rozpuścić w garnuszku, gdy będzie się już pieniło dodać do niego mąkę i zrobić zasmażkę. Następnie podlewać to odrobiną mleka, aby rozpuścić grudki. I tak do wlania całych 400 ml mleka. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Gotować cały czas na małym ogniu, mieszając do uzyskania odpowiedniej gęstości.


Składniki pozostałe:

  • 200 g makaronu fusilli lub innego wybranego,
  • 1/2 brokuła,
  • ser żółty,
  • sól.

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente, ja na ostatnie 3 minuty wrzucam do makaronu brokułu, dla 
oszczędzenia czasu i mojej pracy. Brokuły muszą być tylko lekko podgotowane, choć jak kto woli oczywiście ;)

W foremce wylewamy 3-5 łyżek sosu beszamel, przykrywamy go makaronem z brokułami. Na to warstwa sosu pomidorowego, znowu beszamel i odrobina sera żółtego. I kolejny raz to samo, czyli makaron, sos pomidorowy, beszamel i ser żółty na górę. 
Wszytko to zapiec w piekarniku, 180°C przez 15 minut.




*Ewentualnie można przygotować makaron i sos bolognese wcześniej, a później zrobić beszamel i postępować tak jak wyżej, tylko w piekarniku danie trzymać około 20 minut, aby dobrze się zagrzało.


Smacznego.




2 komentarze :

na słono ,

Brokułowa sałatka.

20:31 Ciastolubna 2 Comments

Mój numer 1 wśród sałatek! Nic dodać, nic ująć.



Składniki:

  • 1 brokuł,
  • 3 łyżki kukurydzy w puszcze,
  • 3 łyżki czerwonej fasoli w puszce,
  • 200 g sera typu feta,
  • 6-7 jaj (w zależności od tego kto ile lubi),
  • 1/2 papryki czerwonej.

Przygotowanie:
Brokuł podzielony na różyczki ugotować na chrupko w osolonej wodzie. Jaja również ugotować, na twardo.Gdy będzie już gotowy i wystudzony ułożyć go na dnie misy, a następnie warstwowo kukurydzę, fasolę, paprykę oraz ser. Jaja podzielić na ćwiartki i ułożyć na samej górze.

Składniki na sos:

  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 mały jogurt naturalny (ok 200 g)
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól.

Przygotowanie:
Czosnek zetrzeć na tarce, a następnie połączyć z majonezem i jogurtem. Posolić do smaku.

Sałatkę polać sosem zaraz przed podaniem.



2 komentarze :