Nasz ostatni hit! Od momentu jak pierwszy raz ugotowałam chinkali, oczywiście pod namową chłopaka, nie daje mi on spokoju i tak oto delektowaliśmy się ich smakiem kilkakrotnie w przeciągu tygodnia.
Choć danie nie jest w moim guście (wolałabym coś z warzywami itp.) to ciężko przejść obojętnie obok takich sakiewek skrywających delikatne, soczyste mięso oraz małą porcyjkę rosołku, który wytwarza się w środku pierożków podczas gotowania. Dlatego też trzeba bardzo uważać, aby nie posklejały się ze sobą lub nie przywarły do dna, bo wtedy cały sok ucieknie do gotującej się w garnku wody.
Pierożki jemy tak, że trzymając za czubek nadgryzamy ciasto z jednej strony, najpierw delektując się powstałym rosołem, a później na raz zjadamy całą sakiewkę. Dlatego też ważne, aby pierożki nie były za duże.
Składniki na ciasto:
- 1 1/2 szklanki mÄ…ki,
- 1/2 szklanki ciepłej wody,
- szczypta soli.
Z podanych składników zagnieść ciasto pierogowe (ewentualnie podsypać mąką lub dodać więcej wody, bo wszytko uzależnione jest od konkretnie użytych składników). Ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć na około 30-45 minut, aby gluten mógł zacząć pracować i związać ciasto, dzięki czemu będzie bardzo elastyczne.
Składniki na farsz:
- 500 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe)*,
- 2 szalotki,
- garść świeżej kolendry,
- 400 ml bulionu,
- sól i pieprz,
- garnek bulionu do ugotowania pierożków.
Mięso mielone przełożyć do miski. Kolendrę posiekać. Szalotki obrać, posiekać w kostkę i podsmażyć na łyżce masła klarowanego, aż będą szkliste. Do miski z mięsem dodać kolendrę, cebulki, sól i pieprz. Całość dobrze wymieszać, najlepiej ręką, dolewając po trochę bulionu, ciągle mieszając masę, tak żeby mięso wchłonęło cały rosół.
W garnku zagotować bulion lub osoloną wodę.
Z ciasta odrywać kuleczki, wielkości orzecha włoskiego i każdą z nich rozwałkować na cieniutki placuszek (1 mm grubości), na środku ułożyć łyżeczkę farszu mięsnego i uformować sakiewkę. Tak przygotowane chinkali wrzucić na gotujący się rosół i ugotować. Około 1 minuty od czasu wypłynięcia (wszytko zależy od wielkości pierożków i ilości farszu w środku, można przedłużyć ten czas ale maksymalnie o pół minuty). Polecam podawać je na gorąco polane rosołem lub roztopionym masełkiem.
* najlepiej dodać jeszcze mieloną baraninę, ale ja nie mogłam jej nigdzie kupić.
Smacznego!
Smaczne roladki, na niedzielny obiad, które podane na zimno nadal są pyszne. Ja część zjadłam
właśnie w porze obiadowej, a resztę pokrojoną na plastry ułożyłam
na rukoli, dorzuciłam pomidorki, polałam całość oliwą i dzięki
temu uzyskałam świetną sałatkę.
- 2 piersi z kurczaka,
- 200 g mrożonego szpinaku,
- 100 g serka topionego np. gouda,
- 2 zÄ…bki czosnku,
- 2 plastry sera żółtego,
- sól, pieprz,
- jajko i bułka tarta do panierowania,
- olej do smażenia.
Piersi z kurczaka rozkroić na pół
(nie do końca), aby powstał duży płat, lekko je rozbić i
oprószyć solą i pieprzem.
Na patelni rozmrozić szpinak, dodać
do niego przeciśnięty czosnek i serek topiony. Odparować całość,
aż powstanie gęsty farsz szpinakowy. Doprawić solą do smaku.
Na piersi z kurczaka ułożyć
plasterek sera żółtego, na nim farsz ze szpinaku i zawinąć
całość w roladkę. Panierować w rozkłóconym jajku i bułce
tartej. Smażyć na złoto, na rozgrzanym oleju.
- Źródło ciepła
pod patelnią nie może być za duże, bo w takim wypadku panierka
spali się, a pierś z kurczaka jeszcze nie będzie gotowa.
Smacznego!
Na dworze zrobiło się tak wiosennie, że taka babka na pewno wpasuje się w tą aurę. Przepis warty do zapamiętania, bo banalnie prosty, a na święta wielkanocne będzie jak znalazł!
Osobiście polecam wersję z dodatkiem suszonej żurawiny i polaną białą czekoladą.
Składniki:
- 3 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka śmietany 18%,
- 2 szklanki mÄ…ki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki
ekstraktu waniliowego,
- Garść suszonej żurawiny lub
rodzynek.
W misce ubić jajka z cukrem na biały
puch (około 5-8 minut, aż podwoją swoją objętość). Do ubitych
jajek dodać śmietanę wraz z ekstraktem waniliowym, zmiksować.
Następnie do masy, w czterech partiach, przesiać mąkę wcześniej połączoną z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksować na gładkie ciasto.
Dorzucić żurawinę lub rodzynki i wymieszać łyżką. Ciasto wylać
do przygotowanej wcześniej formy na babkę (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą) i włożyć do nagrzanego
do 180°C na okoÅ‚o 1 h, piec do tzw. suchego patyczka.
* Babkę można polukrować lub oblać
białą czekoladą, rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Smacznego!
Przepis dzięki któremu udało mi się zdobyć drugie miejsce w konkursie z produktami firmy GreenSpoon. Było warto.. przede wszystkim dlatego, ze zajadałam się przepysznymi klopsami w słoneczniku, a to wszytko w towarzystwie warzyw.
Na 4 porcje.
Składniki na sos:
- 1 bakłażan,
- 2 cukinie,
- 2 papryki żółta i czerwona,
- 1 zÄ…bek czosnku,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 100 g przecieru pomidorowego,
- sól, pieprz.
Bakłażana pokroić kostkę, przełożyć na sito i oprószyć solą. Po 15 minutach opłukać go wodą, żeby zmyć nadmiar soli. W tym czasie przygotować cukinię i paprykę, czyli pokroić warzywa na półplasterki lub kostkę. W głębokiej patelni rozgrzać łyżkę masła. Wrzucić bakłażana oraz cukinię. Po chwili, gdy warzywa zmiękną dodać ząbek czosnku oraz paprykę. Ponownie podsmażyć całość. Przecier rozmieszać w 1/3 szklanki wrzątku. Przelać go do warzyw i delikatnie wymieszać całość. Doprawić solą oraz pieprzem odstawić z ognia, aby całość się nie rozgotowała.
Składniki na klopsiki:
- 300 g chudego mięsa mielonego,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 2 łyżki płatków owsianych,
- 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
- sól, pieprz,
- pestki słonecznika i mąka do obtoczenia klopsików,
- 3 łyżki oleju do smażenia.
W miseczce połączyć mięso, jajko, bułkę tartą i płatki owsiane. Masę doprawić musztardą, solą, pieprzem i dodać olej rzepakowy. Dokładnie wyrobić masę i formować z niej niewielkie klopsiki. Obtaczać je w pestkach słonecznika i mące. Klopsiki podsmażyć na kilku łyżkach oleju, uważając aby nie spaliły się na zewnątrz, a były surowe w środku.
Ugotować makaron, a gdy będzie gotowy przełożyć porcję na talerz, na nim ułożyć warzywa w sosie pomidorowym i kilka klopsików. Całość posypać podprażonymi pestkami słonecznika i omaścić olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.
 |
Nagrody, które zdobyłam: olej tłoczony na zimno, makarony i przyprawa. |
Smacznego!