Najnowsze wpisy

Chinkali - gruzińskie pierożki z mięsem

Nasz ostatni hit! Od momentu jak pierwszy raz ugotowaÅ‚am chinkali, oczywiÅ›cie pod namowÄ… chÅ‚opaka, nie daje mi on spokoju i tak oto delektowaliÅ›my siÄ™ ich smakiem kilkakrotnie w przeciÄ…gu tygodnia. 

Choć danie nie jest w moim guście (wolałabym coś z warzywami itp.) to ciężko przejść obojętnie obok takich sakiewek skrywających delikatne, soczyste mięso oraz małą porcyjkę rosołku, który wytwarza się w środku pierożków podczas gotowania. Dlatego też trzeba bardzo uważać, aby nie posklejały się ze sobą lub nie przywarły do dna, bo wtedy cały sok ucieknie do gotującej się w garnku wody.

Pierożki jemy tak, że trzymając za czubek nadgryzamy ciasto z jednej strony, najpierw delektując się powstałym rosołem, a później na raz zjadamy całą sakiewkę. Dlatego też ważne, aby pierożki nie były za duże.


Składniki na ciasto:

  • 1 1/2 szklanki mÄ…ki,
  • 1/2 szklanki ciepÅ‚ej wody,
  • szczypta soli.

Z podanych składników zagnieść ciasto pierogowe (ewentualnie podsypać mąką lub dodać więcej wody, bo wszytko uzależnione jest od konkretnie użytych składników). Ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć na około 30-45 minut, aby gluten mógł zacząć pracować i związać ciasto, dzięki czemu będzie bardzo elastyczne.

Składniki na farsz:

  • 500 g miÄ™sa mielonego (woÅ‚owo-wieprzowe)*,
  • 2 szalotki,
  • garść Å›wieżej kolendry,
  • 400 ml bulionu,
  • sól i pieprz,
  • garnek bulionu do ugotowania pierożków.

Mięso mielone przełożyć do miski. Kolendrę posiekać. Szalotki obrać, posiekać w kostkę i podsmażyć na łyżce masła klarowanego, aż będą szkliste. Do miski z mięsem dodać kolendrę, cebulki, sól i pieprz. Całość dobrze wymieszać, najlepiej ręką, dolewając po trochę bulionu, ciągle mieszając masę, tak żeby mięso wchłonęło cały rosół.

W garnku zagotować bulion lub osoloną wodę.
Z ciasta odrywać kuleczki, wielkości orzecha włoskiego i każdą z nich rozwałkować na cieniutki placuszek (1 mm grubości), na środku ułożyć łyżeczkę farszu mięsnego i uformować sakiewkę. Tak przygotowane chinkali wrzucić na gotujący się rosół i ugotować. Około 1 minuty od czasu wypłynięcia (wszytko zależy od wielkości pierożków i ilości farszu w środku, można przedłużyć ten czas ale maksymalnie o pół minuty). Polecam podawać je na gorąco polane rosołem lub roztopionym masełkiem.

* najlepiej dodać jeszcze mieloną baraninę, ale ja nie mogłam jej nigdzie kupić.

Smacznego!



Chlebek bananowy (bez mleka, jajek i cukru)

Mega pyszne ciacho, a właściwie lekko słodki chlebek bananowy z chrupiącą skórką i dodatkiem żurawiny i czekolady, ale za to bez dodatku nabiału i zwykłego cukru. Całość dosładzamy syropem klonowym, który należy dodać odpowiednio mniej jeśli użyjemy bardzo dojrzałych bananów.

Przepis przyda się wszystkim, którzy nie tolerują nabiału albo są weganami.

... najważniejsze, że do wykonania ciasta potrzebna będzie jedna miska, widelec i forma keksówka, no ja uwielbiam takie przepisy :)...


Składniki:

  • 4 Å›rednie, dojrzaÅ‚e banany,
  • 1 szklanka mÄ…ki pszennej,
  • 1 szklanka mÄ…ki żytniej peÅ‚noziarnistej,
  • 1,5 Å‚yżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 4-5 Å‚yżek syropu klonowego (w zależnoÅ›ci od stopnia dojrzaÅ‚oÅ›ci bananów),
  • posiekana, ulubiona czekolada np. mleczna, deserowa,
  • garść żurawiny.

Banany rozgnieść widelcem. Dodać do nich przesiane mąki, proszek, olej oraz syrop klonowy i wymieszać łyżką. Dodać proszek do pieczenia, czekoladę i żurawinę. Ponownie zamieszać i przełożyć ciasto (będzie gęste) do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 45 minut, do tak zwanego suchego patyczka.



Samacznego!



Roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem

Smaczne roladki, na niedzielny obiad, które podane na zimno nadal są pyszne. Ja część zjadłam właśnie w porze obiadowej, a resztę pokrojoną na plastry ułożyłam na rukoli, dorzuciłam pomidorki, polałam całość oliwą i dzięki temu uzyskałam świetną sałatkę.

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 200 g mrożonego szpinaku,
  • 100 g serka topionego np. gouda,
  • 2 zÄ…bki czosnku,
  • 2 plastry sera żółtego,
  • sól, pieprz,
  • jajko i buÅ‚ka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Piersi z kurczaka rozkroić na pół (nie do końca), aby powstał duży płat, lekko je rozbić i oprószyć solą i pieprzem.
Na patelni rozmrozić szpinak, dodać do niego przeciśnięty czosnek i serek topiony. Odparować całość, aż powstanie gęsty farsz szpinakowy. Doprawić solą do smaku.

Na piersi z kurczaka uÅ‚ożyć plasterek sera żółtego, na nim farsz ze szpinaku i zawinąć caÅ‚ość w roladkÄ™. Panierować w rozkłóconym jajku i buÅ‚ce tartej. Smażyć na zÅ‚oto, na rozgrzanym oleju. 
  • ŹródÅ‚o ciepÅ‚a pod patelniÄ… nie może być za duże, bo w takim wypadku panierka spali siÄ™, a pierÅ› z kurczaka jeszcze nie bÄ™dzie gotowa.

Smacznego!



Babka śmietankowa

Na dworze zrobiło się tak wiosennie, że taka babka na pewno wpasuje się w tą aurę. Przepis warty do zapamiętania, bo banalnie prosty, a na święta wielkanocne będzie jak znalazł!
Osobiście polecam wersję z dodatkiem suszonej żurawiny i polaną białą czekoladą.


Składniki:
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka Å›mietany 18%,
  • 2 szklanki mÄ…ki,
  • 2 Å‚yżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 Å‚yżeczki ekstraktu waniliowego,
  • Garść suszonej żurawiny lub rodzynek.

W misce ubić jajka z cukrem na biaÅ‚y puch (okoÅ‚o 5-8 minut, aż podwojÄ… swojÄ… objÄ™tość). Do ubitych jajek dodać Å›mietanÄ™ wraz z ekstraktem waniliowym, zmiksować. NastÄ™pnie do masy, w czterech partiach, przesiać mÄ…kÄ™ wczeÅ›niej połączonÄ… z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksować na gÅ‚adkie ciasto. Dorzucić żurawinÄ™ lub rodzynki i wymieszać Å‚yżkÄ…. Ciasto wylać do przygotowanej wczeÅ›niej formy na babkÄ™ (wysmarowanej tÅ‚uszczem i wysypanej buÅ‚kÄ… tartÄ…) i wÅ‚ożyć do nagrzanego do 180°C na okoÅ‚o 1 h, piec do tzw. suchego patyczka.

* Babkę można polukrować lub oblać białą czekoladą, rozpuszczoną w kąpieli wodnej.


Smacznego!



Makaron tagliatelle z warzywami i klopsikami

Przepis dziÄ™ki któremu udaÅ‚o mi siÄ™ zdobyć drugie miejsce w konkursie z produktami firmy GreenSpoon. ByÅ‚o warto.. przede wszystkim dlatego, ze zajadaÅ‚am siÄ™ przepysznymi klopsami w sÅ‚oneczniku, a to wszytko w towarzystwie warzyw. 


Na 4 porcje.
Składniki na sos:
  • 1 bakÅ‚ażan,
  • 2 cukinie,
  • 2 papryki żółta i czerwona,
  • 1 zÄ…bek czosnku,
  • 1 Å‚yżka masÅ‚a klarowanego,
  • 100 g przecieru pomidorowego,
  • sól, pieprz.
BakÅ‚ażana pokroić kostkÄ™, przeÅ‚ożyć na sito i oprószyć solÄ…. Po 15 minutach opÅ‚ukać go wodÄ…, żeby zmyć nadmiar soli. W tym czasie przygotować cukiniÄ™ i paprykÄ™, czyli pokroić warzywa na półplasterki lub kostkÄ™. W głębokiej patelni rozgrzać Å‚yżkÄ™ masÅ‚a. Wrzucić bakÅ‚ażana oraz cukiniÄ™. Po chwili, gdy warzywa zmiÄ™knÄ… dodać zÄ…bek czosnku oraz paprykÄ™. Ponownie podsmażyć caÅ‚ość. Przecier rozmieszać w 1/3 szklanki wrzÄ…tku. Przelać go do warzyw i delikatnie wymieszać caÅ‚ość. Doprawić solÄ… oraz pieprzem  odstawić z ognia, aby caÅ‚ość siÄ™ nie rozgotowaÅ‚a.

Składniki na klopsiki:
  • 300 g chudego miÄ™sa mielonego,
  • 1 jajko,
  • 1 Å‚yżeczka musztardy,
  • 2 Å‚yżki buÅ‚ki tartej,
  • 2 Å‚yżki pÅ‚atków owsianych,
  • 2 Å‚yżki oleju rzepakowego tÅ‚oczonego na zimno,
  • sól, pieprz,
  • pestki sÅ‚onecznika i mÄ…ka do obtoczenia klopsików,
  • 3 Å‚yżki oleju do smażenia.
W miseczce połączyć mięso, jajko, bułkę tartą i płatki owsiane. Masę doprawić musztardą, solą, pieprzem i dodać olej rzepakowy. Dokładnie wyrobić masę i formować z niej niewielkie klopsiki. Obtaczać je w pestkach słonecznika i mące. Klopsiki podsmażyć na kilku łyżkach oleju, uważając aby nie spaliły się na zewnątrz, a były surowe w środku.

Ugotować makaron, a gdy bÄ™dzie gotowy przeÅ‚ożyć porcjÄ™ na talerz, na nim uÅ‚ożyć warzywa w sosie pomidorowym i kilka klopsików. CaÅ‚ość posypać podprażonymi pestkami sÅ‚onecznika i omaÅ›cić olejem rzepakowym tÅ‚oczonym na zimno.

Nagrody, które zdobyłam: olej tłoczony na zimno, makarony i przyprawa.
Smacznego!