Najnowsze wpisy

Domowy majonez w mniej niż 2 minuty

Nie bez powodu mówi się, że domowe smakuje lepiej. Podobnie jest w przypadku majonezu.
Jedyne co potrzebujecie do jego zrobienia, oczywiście poza składnikami, to blender ręczny oraz wąski, wysoki słoik lub pojemnik.


Porcja około 250 ml.
Składniki:
  • 1 jajko,
  • 1 Å‚yżeczka musztardy Dijon,
  • 1/2 Å‚yżeczki cukru,
  • 1/4 Å‚yżeczki soli,
  • 1 Å‚yżka soku z cytryny,
  • 200 ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron.
Skorupkę jajka sparzyć wrzątkiem (umieścić je w miseczce z gorącą wodą na 10 sekund, a następnie oblać je zimną wodą).
Jajko wbić do wysokiego pojemnika, dodać cukier i sól, musztardę oraz sok z cytryny. W naczyniu umieścić blender i delikatnie zmiksować całość, używając funkcji "puls" około 5 razy.

Następnie dolewając olej delikatnym strumieniem miksować całość, przesuwając blender góra-dół. Po około 1 minucie majonez powinien być gęsty i kremowy.

Domowy majonez można przechowywać do około 2 tygodni.




Bezglutenowe ciastka z masłem orzechowym

Najprostszy przepis na ciastka jaki można sobie wyobrazić. W dodatku są bardzo pożywne, a co najważniejsze mogą cieszyć się nimi nawet osoby nietolerujące glutenu czy laktozy.


Składniki:

  • 1 szklanka masÅ‚a orzechowego (użyÅ‚am tego z kawaÅ‚kami orzechów),
  • 1/2 szklanki cukru brÄ…zowego (można dać wiÄ™cej),
  • 1 Å‚yżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 jajko,
  • 1 garstka posiekanej czekolady.

Wszystkie składniki połączyć mikserem do powstania jednolitej masy. Za pomocą łyżki do lodów (gałkownicy) nakładać porcje powstałego ciasta na blachę wyłożoną papierem. Zachować około 3 cm odstępu między ciastkami. Każdą kulkę spłaszczyć i tak przygotowane ciastka piec w temperaturze 180 stopni przez 10-12 minut. Odstawić, aby ostygły po pieczeniu.


Smacznego!



Sernik z ciastkami Oreo i serkiem kremowym

Od dłuższego czasu jestem miłośniczką Oreo. Dlatego tym razem kolejna wersja sernika z ich udziałem, tym razem jest kremowy i delikatny sernik pieczony.


Na tortownicÄ™ 22 cm.
Składniki:

  • 500 g serka kremowego (Philadelphia lub PiÄ…tnica),
  • 3 jajka,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 330 ml sÅ‚odzonego mleka skondensowanego,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 10 sztuk ciastek Oreo,
  • 1 Å‚yżeczka esencji waniliowej,
  • ulubione ciasto kruche lub spód z kruszonych herbatników (250g) i rozpuszczonego masÅ‚a (70g).

Najpierw zacząć od przygotowania spodu (polecam spód ciasteczkowy).
Wszystkie składniki wyciągnąć z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej.
W misie miksera umieścić serek i ubić go przez około 5 minut. Następnie dodać wszystkie składniki: cukier, wanilie, mleko skondensowane i mleko. Całość zmiksować przez kolejne 2-3 minuty, tak aby połączyły się w całość.
Ciasteczka oreo posiekać, zostawiając kilka połówek aby ozdobić ciasto z góry. Do masy serowej dodać ciastka, wymieszać i przelać na wcześniej przygotowany spód, a na górze ułożyć pozostałe połówki oreo.
Sernik piec w temperaturze 160*C przez około 50-60 minut. Następnie zostawić ciasto w piekarniku, aż ostygnie, a zaraz po tym włożyć do lodówki na min. 3 godziny.


Smacznego!




Najlepsze ciasto na pizzÄ™

Poniższe składniki wystarczą na przygotowanie dwóch 30 cm placków, wystarczy dodać sos pomidorowy, mozzarellę i mamy pizzę jak z prawdziwej pizzerii.


Składniki:

  • 4 szklanki mÄ…ki pszennej chlebowej,
  • 1 i 2/3 szklanki ciepÅ‚ej wody,
  • 2 Å‚yżeczki suchych drożdży,
  • 2 Å‚yżki oliwy z oliwek,
  • 1 Å‚yżeczka soli.

Mąkę przesiać do miski. Wymieszać razem z drożdżami i solą. Dodać wodę i oliwę i wyrobić elastyczne ciasto (ręcznie około 10 minut, robotem kuchennym około 3 minuty). Ostawić pod przykryciem na 1 godzinę, do podwojenia objętości. Po tym ciasto zagnieść kilka razy, podzielić na dwie części i uformować placki. Przykryć ulubionymi składnikami i piec w nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez 15 minut.
  • ważne, aby włączyc piekarnik odpowiedno wczeÅ›niej, zeby dobrze siÄ™ nagrzaÅ‚.
  • blachÄ™, na której pieczemy pizze wÅ‚ożyć do piekarnika na 10 minut przed pieczeniem pizzy, aby jÄ… nagrzać.




Bezglutenowe placuszki jaglane

Śniadanie to nie zawsze muszą być kanapki lub jajecznica. Ja najbardziej lubię rozpoczynać dzień na słodko, dlatego też jak mam tylko okazję, wymyślam co raz nowsze wariacje na temat placuszków. Na te z przepisu poniżej nie potrzeba kupować specjalnie mąki jaglanej, można zmielić suchą kaszę np. w młynku do kawy.


Składniki:

  • 1/2 szklanki mÄ…ki jaglanej,
  • 1/2 szklanki kefiru,
  • 1 dojrzaÅ‚y banan,
  • 1 Å‚yżeczka sody,
  • 1/2 Å‚yżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • 1 Å‚yżka cukru brÄ…zowego,
  • 1 Å‚yżka oleju,
  • szczypta cynamonu,
  • dodatkowo banan i kilka Å‚yżek miodu lub syropu klonowego.

W misce roztrzepać jajko z dodatkiem cukru, oleju oraz kefiru. Dodać do tego rozgniecionego banana, mąkę i sodę. Całość wymieszać. Placki smażyć na rozgrzanej, suchej patelni, na średnim ogniu. Placki przewracać na drugą stronę, w momencie, w którym na powierzchni powstaną bąbelki.
Drugiego banana pokroić na plasterki. W małym rondelku rozpuścić około 5 łyżek miodu/syropu i wrzucić do niego banana. Chwilkę karmelizować sos i polać nim przygotowane placki.

Smacznego!