Najnowsze wpisy

Babka z nutellÄ…

Prosta, delikatna, czekoladowa babka! Na weekendowy podwieczorek.
O dziwo w mojej szafce kuchennej zalegała już od dawna nutella, więc przepis, na który wpadła tutaj, idealnie się nadał, aby ją wykorzystać. Dzięki czemu kilka osób zostało szczęśliwymi zjadaczami tejże baby! Uśmiechy na ustach mówiły same za siebie ;)

Bardzo ważne: wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową! Ja wyciągam co potrzeba z lodówki, około 3-4 h przed pieczeniem ciasta.


Składniki:

  • 125 g masÅ‚a,
  • 2 jajka,
  • 100 g nutelli,
  • 1 niepeÅ‚na szklanka cukru,
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego,
  • 2 szklanki mÄ…ki pszennej,
  • 2 pÅ‚askie Å‚yżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 Å‚yżeczki sody oczyszczonej,
  • 4 Å‚yżki kakao,
  • 50 g posiekanej czekolady.

Masło oraz cukier utrzeć na puszystą masę, przez około 4 minuty, następnie dodać nutellę oraz po jednym jajku, miksować, aż składniki dobrze się połączą.
Do masy po kolei dodawać po łyżce jogurtu oraz przesianej mąki z kakako, sodą oraz proszkiem. Ciasto najlepiej połączyć łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Dosypać posiekaną czekoladę i ponownie zamieszać.
Ciasto przelać do przygotowanej formy (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą) i wstawić do nagrzanego na 160* piekarnika na 45 minut. Piec do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika, po kilku minutach przełożyć babkę z formy na talerz, aby nie przywarła.
Ciacho można polać roztopioną nad parą wodną czekoladą, albo tak jak ja oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego!



Muffiny cynamonowe z borówkami

Te muffinki wyśniły mi się pewnej nocy. Sen był na tyle realistyczny, że budząc się rano zaczęłam rozglądać się za babeczkami, których, niestety, nie dostrzegłam w okolicy. Także nie pozostało mi nic innego jak upiec je. Sprawdziły się idealnie na podwieczorek tego dnia.

Moje muffiny mają ciemny kolor, przez dodatek mąki żytniej pełnoziarnistej, ale jeśli takiej nie macie polecam samą pszenną, dzięki czemu borówki będą ładniej kontrastować w jasnym cieście.


Na 10 sztuk.
Składniki:
  • 250 g mÄ…ki pszennej (u mnie 150 g pszennej, 100 g żytniej peÅ‚noziarnistej),
  • 100 g cukru,
  • 1 Å‚yżeczka sody oczyszczonej,
  • 1/2 Å‚yżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 Å‚yżeczka cynamonu z lekkÄ… górkÄ…,
  • 150 g borówek,
  • 150 ml mleka,
  • 100 ml oleju,
  • 4 Å‚yżki kwaÅ›nej Å›mietany (u mnie 18%),
  • 2 jajka.
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sodę, proszek i cynamon, dokładnie wymieszać. W drugiej misce połączyć mleko ze śmietaną, dodać olej oraz jajka. Całość lekko ubić rózgą lub widelcem (nie używać miksera, żeby zbytnio nie napuszyć jajek). Składniki mokre przelać do tych suchych i połączyć łyżką. Dodać borówki i ponownie zamieszać. Ciasto przełożyć do foremek na muffiny i wstawić do pieca nagrzanego do 180*C na około 25-30 minut (piec do tzw. suchego patyczka).


Smacznego!



Kostka budyniowa bez pieczenia

Ciasto szybkie i bezproblemowe w przygotowaniu. W dodatku idealne dla osób nie posiadających piekarnika lub takich, które nie lubią ciast pieczonych. Dla mnie to bardziej forma deseru, choć świetnie sprawdzi się w cieplejsze dni, bo jakoś po jego zjedzeniu, od razu przed oczami pokazały mi się wakacje.. ale to chyba za sprawą galaretki i brzoskwiń :)


Na blaszkÄ™ 24x24 cm
Składniki:

  • 1/2 l mleka,
  • 2 kopiaste Å‚yżki mÄ…ki ziemniaczanej,
  • 2 pÅ‚askie Å‚yżki mÄ…ki pszennej,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwÄ… waniliÄ…,
  • 2 żółtka,
  • 200 g masÅ‚a w temperaturze pokojowej,
  • 2 opakowania herbatników,
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej (każda na 500 ml wody),
  • 1/2 puszki brzoskwiÅ„.

Najpierw przygotować galaretki rozpuszczając je w 800 ml wrzątku (zmniejszona ilość, aby ładnie zastygła na brzoskwiniach).

Z 1/2 litra mleka odlać pół szklanki, a resztę zagotować w rondelku raz z dodatkiem 1/3 szklanki cukru i cukrem waniliowym. W tym czasie utrzeć dwa żółtka z resztą cukru. Dodać do masy jajecznej pozostałe mleko i dwa rodzaje mąki, dobrze zmiksować, żeby rozbić powstałe grudki. Całość wlać na gotujące się mleko, w tym momencie zmniejszyć źródło ciepła pod garnkiem, ciągle mieszając ugotować budyń. Trwa to około 3-5 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Gdy budyń będzie już letni należy zmiksować go z masłem, dodając je po jednej łyżce, aby masa się nie ścięła.

Na spód blaszki wyłożyć herbatniki, a na nie wyłożyć masę budyniową. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Na górze ułożyć pokrojone na ćwiartki brzoskwinie i zalać je tężejącą galaretką. Ciasto odstawić na kilka h do lodówki (aby galaretka zastygła, a herbatniki zmiękły od masy).

Smacznego!



Jakość QAFP "Piękno w smaku" - warsztaty

Zapewne niektórzy uczestnicy już zapomnieli o tym miłym wydarzeniu, które miało miejsce końcem stycznia, ale ja dopiero teraz znalazłam parę chwil, żeby opisać w kilku zdaniach to co działo się na warsztatach z jakością QAFP w warszawskim SmArt Studio.


Od kulinarnej strony poprowadziÅ‚ nas Daniel Olas, szef kuchni. FotografiÄ… kulinarnÄ…, poradami i różnymi trikami zajęła siÄ™ Joanna van Fenema, a w rolÄ™ gospodarza i prowadzÄ…cego wcieliÅ‚ siÄ™ Olivier Janiak, który od samego progu witaÅ‚ zaproszonych blogerów, czÄ™stowaÅ‚ pysznÄ… kawÄ… i zamieniaÅ‚ parÄ™ słów. MiÅ‚ym akcentem dla mnie byÅ‚ fakt, że nawet mój chÅ‚opak, który nie byÅ‚ oficjalnie na liÅ›cie goÅ›ci, mógÅ‚ uczestniczyć w warsztatach (on zajÄ…Å‚ siÄ™ tylko częściÄ… nt. fotografii, bo gotowanie to nie jego bajka, ale dziÄ™ki temu ja miaÅ‚am wolne rÄ™ce:)


W pierwszej części spotkania poznaliÅ›my bliżej jakość QAFP, pani Agnieszka RóżaÅ„ska (Dyrektor ZarzÄ…dzajÄ…cy UPEMI organizacji bÄ™dÄ…cej administratorem systemu QAFP) odpowiedzialna za caÅ‚e to zamieszanie, rzetelnie odpowiadaÅ‚a na każde nasze pytania i poszerzaÅ‚a naszÄ… wiedzÄ™ na temat jakoÅ›ci miÄ™sa wieprzowego i wÄ™dlin. Chef Daniel Olas opowiedziaÅ‚ natomiast o tym, jak jakość miÄ™sa wpÅ‚ywa na jakość potraw, które spożywamy, na jego obróbkÄ™ termicznÄ… i smak. Pani fotograf przekazaÅ‚a nam widzÄ™ odnoÅ›nie robienia zdjęć naszym potrawom, o tym jak ważne jest Å›wiatÅ‚o, balans bieli, różne gadżety, których możemy użyć




Wiedzę zdobytą w teoretycznej części warsztatów, wprowadziliśmy w życie w drugiej, tej bardziej praktyczniej. Gdzie w grupach, prowadzonych pod okiem Chefa, ugotowaliśmy 4 pyszne potrawy: karkówkę w sosie śliwkowym z puree z marchewki i grillowaną kukurydzą (za to danie odpowiedzialna była m.in. ja:), polędwiczki wieprzowe z truflowymi ziemniakami, schab z musem z groszku oraz miętowym batatem, gulasz z łopatki z kaszą jaglaną z owocami.
Po ugotowaniu i wyserwowaniu potraw, przyszedÅ‚ czas na zdjÄ™cia! Wszyscy, przed skonsumowaniem swojego dania, musieli wykonać kilka ujęć, żeby potrenować i spróbować wykorzystać rady pani Joanny.
Oczywiście po wszystkim, już lekko zimne, ale nadal smaczne potrawy zostały zjedzone, co do ostatniego kęsa. A po wszystkim mały prezent od organizatora, oczywiście w postaci wędlin ze znakiem jakości QAFP.


Moje danie - lekko zachwiana ręka przy robieniu zdjęcia.
Bo do zrobienia puree potrzebne są dwie osoby i dwóch fotografów :)





Dziękuję jeszcze raz za możliwość uczestniczenia w takich warsztatach i pozdrawiam wszystkich uczestników oraz prowadzących :)



Pszenno-żytnie pączki pieczone

Tym razem dzielę się przepisem na to, czym można się oszukać w Tłusty Czwartek. A mianowicie zamiast kalorycznych pączków, proponuję alternatywne, pieczone pszenno-żytnie pączki-bułeczki. Ich kaloryczność (w zależności od nadzienia) to mniej więcej 150 kcla, dlatego bez wyrzutów sumienia można zjeść nawet dwa takie smakołyki.



Składniki:
  • 150 g mÄ…ki pszennej (tym 550),
  • 150 gram mÄ…ki żytniej (typ 720)*,
  • 100 ml ciepÅ‚ego mleka,
  • 20 g drożdży Å›wieżych lub 8 gram drożdży suchych,
  • 2 jajka „M”,
  • 20 g cukru,
  • 20 g roztopionego masÅ‚a,
  • 1 Å‚yżeczka ekstraktu waniliowego**,
  • Szczypta soli,
  • Nadzienie: konfitura, budyÅ„, ser biaÅ‚y,
  • WykoÅ„czenie: lukier lub cukier puder.
Do miski przesiać mąki, na środku zrobić wgłębienie do którego wkruszyć drożdże, zasypać je cukrem oraz zalać połową mleka, odstawić aby zaczyn wyrósł (około 10 minut). W przypadku drożdży suchych, wmieszać je od razu do mąki, bez przygotowania zaczynu i dalej postępować jak w pierwszym przypadku.
Do wyrośniętego zaczynu dodać jajka, resztę mleka, ekstrakt waniliowy, szczyptę soli oraz roztopione masło. Wyrobić na gładkie ciasto, co zajmie około 8-10 minut.. Będzie ono dość rzadkie, ale nie dosypywać więcej mąki. Aby uformować z niego kulę najlepiej posmarować ręce olejem, dzięki czemu ciasto nie będzie się przyklejać. Przykryć je w misce i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1-1,5 h (aż podwoi objętość).
Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę i lekko wyrobić. Podsypać delikatnie mąką i uformować z niego wałek, pociąć go na około 10 plastrów grubości 1,5 cm.
Z każdego kawaÅ‚ka formować kuleczkÄ™ i odstawić jÄ… ponownie do wyroÅ›niÄ™cia, już na blaszce na papierze do pieczenia. Po 30 minutach „pÄ…czki” można wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na okoÅ‚o 20-25 minut (aż siÄ™ zarumieniÄ…).
Gdy pączki będą już upieczone, szprycą nałożyć do nich ulubione nadzienie oraz polukrować lub oprószyć pudrem.

* mąką powinna być dostępna w większości piekarni,
** jeśli nie posiadasz ekstraktu waniliowego, możesz użyć paru kropelek aromatu lub pominąć ten składnik.



Smacznego!