czekolada ,

Muffiny - podstawowy, niezawodny przepis

14:31 Ciastolubna 2 Comments

Takie przepisy uwielbiam. Proste, sprawdzone. Kilka składników, które znajdą się w każdym domu, a wyczarować można takie cuda.

Przepis z kategorii basic, czyli robimy masę na muffiny ze składników poniżej, a wrzucamy do nich co lubimy: czekoladę, karmel, rodzynki, banana, cynamon, orzechy, borówki, chałwę, tartą marchewkę i wiele innych, zależy od naszej wyobraźni lub smaku :) ważne żeby ze składnikami dodatkowymi nie przesadzić, bo ciasto po prostu będzie za ciężkie i nie wyjdzie, 3-4 łyżki dodatków wystarczą. 


Na 12 babeczek.
Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko "L",
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (ostatecznie może być mleko),
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
  • Dodatki: pół tabliczki czekolady deserowej, 3-4 łyżki kajmaku.

Do dużej miski przesiać mąkę wraz z sodą i proszkiem, dodać cukier i szczyptę soli - wymieszać.
W mniejszej miseczce ubić jajko (około 1 min.), dodać do niego olej i jogurt oraz połączyć.
Składniki mokre przelać do tych suchych. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać ciasto, najlepiej łyżką/widelcem tylko do momentu połączenia składników. Masę przelać do foremki na muffiny wyłożonej papilotkami. Ciasto nakładać tylko do 2/3 wysokości wgłębienia na babeczki, bo inaczej podczas rośnięcia wypłyną na boki. Na górę każdej muffinki położyć około 1/2 łyżeczki kajmaku i lekko wmieszać go w ciasto. Tak przygotowane babeczki włożyć do nagrzanego piekarnika (+termoobieg) do 180*C na 20 minut.


Smacznego!





2 komentarze :

  1. A jak sprawdzi się maślanka w miejsce jogurtu? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, ze bez problemu możesz jej użyć. Ja robiłam już na mleku i kefirze i wyszły w obu przypadkach pyszne ;)

      Usuń