bez mąki
,
Dziś w związku z tym cudnym dniem czekolady, takie oto ciasto wyprodukowałam z samego rana, sugerując się kilkoma przepisami z różnych, różnistych blogów - i tak zawsze każdy dodaje coś od siebie, bądź podmienia składniki innymi - powstało brownie na bazie kaszy jaglanej, w której się rozkochałam.
Na formę 20x20cm
Składniki:
Suchą kaszę dokładnie przepłukać ciepłą wodą (najlepiej wrzątkiem), żeby zlikwidować lekką goryczkę. Następnie wrzucić ją do rondelka, zalać szklaną wrzątku i gotować aż wchłonie wodę, odstawić do ostygnięcia. W czasie gdy będzie stygła, rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę.
Gdy kasza będzie miała już letnią temperaturę, dodać do niej pozostałe składniki i zblendować na jednolitą masę (u mnie pozostały kuleczki kaszy w masie i niczemu to nie przeszkadza;) a następnie przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40 minut w 180*C.
Wyciągnąć od razu z piekarnika, pozostawić do ostudzenia iii delektować się!
Smacznego!
Jaglane brownie bezglutenowe
Dawno mnie tu nie było. Brak czasu niestety sprowadza się do tego, że nawet nie mam czasu udostępniać nowych przepisów, a dodatkowo zdjęcia które robię w pośpiechu pozostawiają wiele do życzenia.. ;) muszę sobie po prostu zaplanować tydzień od A do Z i wcisnąć choć z godzinkę czasu na blogowanie.Dziś w związku z tym cudnym dniem czekolady, takie oto ciasto wyprodukowałam z samego rana, sugerując się kilkoma przepisami z różnych, różnistych blogów - i tak zawsze każdy dodaje coś od siebie, bądź podmienia składniki innymi - powstało brownie na bazie kaszy jaglanej, w której się rozkochałam.
Na formę 20x20cm
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
- 1 szklanka wrzątku,
- 50 ml oleju rzepakowego/kokosowego,
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
- 2 jajka rozm. "L",
- 2/3 szklanki cukru,
- 3 łyżeczki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego),
- 1 tabliczka gorzkiej, dobrej jakości czekolady (bezglutenowa).
Suchą kaszę dokładnie przepłukać ciepłą wodą (najlepiej wrzątkiem), żeby zlikwidować lekką goryczkę. Następnie wrzucić ją do rondelka, zalać szklaną wrzątku i gotować aż wchłonie wodę, odstawić do ostygnięcia. W czasie gdy będzie stygła, rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę.
Gdy kasza będzie miała już letnią temperaturę, dodać do niej pozostałe składniki i zblendować na jednolitą masę (u mnie pozostały kuleczki kaszy w masie i niczemu to nie przeszkadza;) a następnie przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40 minut w 180*C.
Wyciągnąć od razu z piekarnika, pozostawić do ostudzenia iii delektować się!
Smacznego!
0 komentarze :