czekolada
,
Na formę 20x20.
Składniki:
Batoniki oraz czekoladę posiekać na kawałeczki. Składniki suche połączyć w jednej misce. W drugiej połączyć składniki mokre. Wszytko połączyć w jednej misce wraz z dodatkiem batoników i czekolady.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 20-25 minut.
*górę przed pieczeniem posypałam płatkami migdałowymi, co nadało chrupkości,
*stevię można zastąpić 1/2 szklanki cukru.
Smacznego!
Szybkie ciasto słodzone stevią "biała czekolada & snickers"
Od razu powiem, to nie miało być dietetyczne ciasto z użyciem stevii.. to jest mój debiut z jej użyciem w kuchni! ;) Który uważam za tyle udany, żeby podzielić się nim z wami na blogu. Pomysł na ciasto tak właściwie powstał dlatego, że w kuchennej szafce zalegała resztka mąki, resztka słodkości (trzymanych prawie, że pod kluczem, żeby nie zostały znalezione i wyjedzone;d), otwarty jogurt z lodówki, również prosił się o zużycie.. i tak oto powstało ciasto, ze zmniejszoną kalorycznością, bo bez cukru, ale słodkie, dzięki batonikom oraz czekoladzie, a szczególnie dzięki listkom stevii.Na formę 20x20.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 1 łyżka kakao,
- 2 łyżeczki stevii w listkach (pokruszone drobno),
- 1,5 łyżeczki sody,
- 1 szklanka jogurtu,
- 1/3 szklanki oleju,
- 1 jajko,
- 2 batoniki snickers po 40g każdy,
- 1/2 tabliczki białej czekolady.
Batoniki oraz czekoladę posiekać na kawałeczki. Składniki suche połączyć w jednej misce. W drugiej połączyć składniki mokre. Wszytko połączyć w jednej misce wraz z dodatkiem batoników i czekolady.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 20-25 minut.
*górę przed pieczeniem posypałam płatkami migdałowymi, co nadało chrupkości,
*stevię można zastąpić 1/2 szklanki cukru.
Smacznego!
0 komentarze :