mąka pełnoziarnista ,

Muffiny: jabłko, truskawka i pełne ziarno

10:27 Ciastolubna 0 Comments

W związku z zakupem nowej formy do muffinów, nie mogło się bez nich obejść. Kilka składników które gdzieś zaplątały się w kuchennych szafkach, połączyłam z jabłkiem i truskawką, co dało efekt pysznych, pełnoziarnistych babeczek, które zjadamy na śniadanie.
Ostatnio z braku czasu wpisy dodawane są w dużych odstępach czasu, dlatego też zachęcam do śledzenia bloga na FB, gdzie chyba dzieje się więcej ;)


Na 12 muffinów
Składniki:
  • 200 g mąki pełnoziarnistej,
  • 100 g mąki pszennej*,
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 2/3 szklanki mleka,
  • 1 jajko,
  • 50 ml oleju,
  • 3 łyżeczki stevi suszonej w listkach lub 2/3 szklanki cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki sody,
  • szczypta cynamonu,
  • 1 średnie jabłko obrane i pokrojone na małe cząstki, 
  • kilka sztuk truskawek.
W jednej misce połączyć przesiane mąki, proszek i sodę, cynamon. W osobnej misce roztrzepać jajko, dodać jogurt, mleko, olej oraz stevię**. Składniki obu misek połączyć delikatnie łyżką. Dodać pokrojone jabłko. Ciasto nakładać do foremki wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką/bułką tartą. Na wierzch każdej babeczki układać połówkę truskawki (górę można obsypać płatkami migdałowymi).
Muffiny piec 35 minut w 175*C.

*jeśli używasz maki pełnoziarnistej typ poniżej 1000, to możesz pominąć mąkę pszenną, w moim przypadku to był typ 1850, który jest zbyt ciężki jak na lekkie ciasto babeczek.
** jeżeli używasz normalnego cukru, to dodaj go do miski z suchymi składnikami.


Smacznego.





0 komentarze :