mąka pełnoziarnista
,
Ostatnio z braku czasu wpisy dodawane są w dużych odstępach czasu, dlatego też zachęcam do śledzenia bloga na FB, gdzie chyba dzieje się więcej ;)
Na 12 muffinów
Składniki:
Muffiny piec 35 minut w 175*C.
*jeśli używasz maki pełnoziarnistej typ poniżej 1000, to możesz pominąć mąkę pszenną, w moim przypadku to był typ 1850, który jest zbyt ciężki jak na lekkie ciasto babeczek.
** jeżeli używasz normalnego cukru, to dodaj go do miski z suchymi składnikami.
Smacznego.
Muffiny: jabłko, truskawka i pełne ziarno
W związku z zakupem nowej formy do muffinów, nie mogło się bez nich obejść. Kilka składników które gdzieś zaplątały się w kuchennych szafkach, połączyłam z jabłkiem i truskawką, co dało efekt pysznych, pełnoziarnistych babeczek, które zjadamy na śniadanie.Ostatnio z braku czasu wpisy dodawane są w dużych odstępach czasu, dlatego też zachęcam do śledzenia bloga na FB, gdzie chyba dzieje się więcej ;)
Na 12 muffinów
Składniki:
- 200 g mąki pełnoziarnistej,
- 100 g mąki pszennej*,
- 200 g jogurtu naturalnego,
- 2/3 szklanki mleka,
- 1 jajko,
- 50 ml oleju,
- 3 łyżeczki stevi suszonej w listkach lub 2/3 szklanki cukru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki sody,
- szczypta cynamonu,
- 1 średnie jabłko obrane i pokrojone na małe cząstki,
- kilka sztuk truskawek.
Muffiny piec 35 minut w 175*C.
*jeśli używasz maki pełnoziarnistej typ poniżej 1000, to możesz pominąć mąkę pszenną, w moim przypadku to był typ 1850, który jest zbyt ciężki jak na lekkie ciasto babeczek.
** jeżeli używasz normalnego cukru, to dodaj go do miski z suchymi składnikami.
Smacznego.
0 komentarze :