deser
,
Szarlotka królewska z pianką
Szarotka delikatnie cynamonowa, z
nutą wanilii. Polecam przygotować ją z naszych smacznych, polskich jabłek ;) Po prostu idealna, chyba nie muszę nic więcej dodawać.
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16g),
- 250 g masła lub margaryny,
- 5 żółtek.
Z podanych składników
zagnieść ciasto tj. mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać razem na
stolnicy. Dodać pokrojone na kawałki masło, posiekać całość. Dodać żółtka i
zagnieść ciasto. 1/3 odłożyć do zamrażarki, resztą wylepić formę i podpiec 15
minut w 190 stopniach.
Składniki na masę
jabłkową:
- 7 dużych kwaskowatych jabłek,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Jabłka obrać i zetrzeć na
dużych oczkach w tarce. Posypać cukrem i cynamonem oraz odstawić na chwilkę, aż
puszczą sok. Następnie odcisnąć je na sicie.
Składniki na piankę:
- 5 białek,
- 1 szklanka drobnego cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16g),
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2x40g),
- ½ szklanki oleju.
Białka zmiksować na
sztywną piankę. Następnie, ciągle miksując, partiami dodawać cukry (zwykły i
waniliowy) oraz proszek budyniowy. Gdy białka połączą się z dodatkami wlać
powolutku olej. Zmiksować tylko do połączenia całości.
·
piankę należy
zacząć przygotowywać jak ciasto będzie już podpieczone, żeby nie czekała przed
włożeniem do piekarnia.
Podpieczony spód ciasta
oprószyć bułką tartą (żeby wchłonęła wilgoć jabłek). Na to wyłożyć jabłka,
można dodatkowo oprószyć jeszcze cynamonem. Jabłka przykryć pianką budyniową, a
na wierzch zetrzeć na tarce (duże oczka) zamrożoną wcześniej część ciasta.
Wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni, na 30 minut.
Smacznego!
Zrobiłam! Jest przepyszna i delikatna, poszła cała blacha w dwa dni :)
OdpowiedzUsuńo jej, ciesze się, że smakowało ;)) to mój numer jeden w szarlotkach! pozdrawiam ;)
Usuńpycha,niebo w gębie,dzięki za wspaniały przepis-pozdrawiam
Usuńpolecam się na przyszłość ;)
Usuń