deser ,

Szarlotka królewska z pianką

19:03 Ciastolubna 4 Comments

Szarotka delikatnie cynamonowa, z nutą wanilii. Polecam przygotować ją z naszych smacznych, polskich jabłek ;) Po prostu idealna, chyba nie muszę nic więcej dodawać. 


Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16g),
  • 250 g masła lub margaryny,
  • 5 żółtek.

Z podanych składników zagnieść ciasto tj. mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać razem na stolnicy. Dodać pokrojone na kawałki masło, posiekać całość. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. 1/3 odłożyć do zamrażarki, resztą wylepić formę i podpiec 15 minut w 190 stopniach.

Składniki na masę jabłkową:
  • 7 dużych kwaskowatych jabłek,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Jabłka obrać i zetrzeć na dużych oczkach w tarce. Posypać cukrem i cynamonem oraz odstawić na chwilkę, aż puszczą sok. Następnie odcisnąć je na sicie.

Składniki na piankę:
  • 5 białek,
  • 1 szklanka drobnego cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16g),
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2x40g),
  • ½ szklanki oleju.

Białka zmiksować na sztywną piankę. Następnie, ciągle miksując, partiami dodawać cukry (zwykły i waniliowy) oraz proszek budyniowy. Gdy białka połączą się z dodatkami wlać powolutku olej. Zmiksować tylko do połączenia całości.
·         piankę należy zacząć przygotowywać jak ciasto będzie już podpieczone, żeby nie czekała przed włożeniem do piekarnia.


Podpieczony spód ciasta oprószyć bułką tartą (żeby wchłonęła wilgoć jabłek). Na to wyłożyć jabłka, można dodatkowo oprószyć jeszcze cynamonem. Jabłka przykryć pianką budyniową, a na wierzch zetrzeć na tarce (duże oczka) zamrożoną wcześniej część ciasta. Wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni, na 30 minut. 


Smacznego!





4 komentarze :

  1. Zrobiłam! Jest przepyszna i delikatna, poszła cała blacha w dwa dni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o jej, ciesze się, że smakowało ;)) to mój numer jeden w szarlotkach! pozdrawiam ;)

      Usuń
    2. pycha,niebo w gębie,dzięki za wspaniały przepis-pozdrawiam

      Usuń
    3. polecam się na przyszłość ;)

      Usuń