czekolada ,

Brownie klasyczne

13:02 Ciastolubna 2 Comments

Klasyczne, mocno czekoladowe, gumiaste i zakalcowate.. niby nie brzmi to zachęcająco, ale chyba BROWNIE uwielbia większość z nas ;) dlatego podsyłam dziś przepis, do zrobienia w 10 minut + jakieś 15 na pieczenie ciasta, więc nie ma z czym zwlekać tylko do dzieła! Moje obsypałam płatkami migdałów, aby było lekko chrupiące.


Składniki:

  • 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady,
  • 100 g czekolady mlecznej,
  • 125 g masła,
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego,
  • 4 jajka,
  • 50 g mąki pszennej.

Czekolady posiekać na kawałeczki i umieścić razem z masłem w misce nad gotującą się wodą. Rozpuścić w kąpieli wodnej, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Odstawić do przestygnięcia.
W osobnej misce ubić jajka z cukrem, około 3-5 minut. Tak aby powstała lekka, bielsza masa jajeczna. Dodać przesianą mąkę, dokładnie wymieszać, a następnie powolutku wlewać rozpuszczoną czekoladę z masłem, mieszając już delikatnie. Tak aby obie masy się połączyły.
Przelać do małej (20x20cm) foremki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-17 minut w temperaturze 180*C. Po pieczeniu odstawić ciasto do ostygnięcia i najlepiej oprószyć gorzkim kakao.


Smacznego.





2 komentarze :

  1. Mmm, wygląda cudownie, konsystencję miało chyba idealną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj miało, gdyż mój chłopak nawet zadzwonił do mnie z podejrzeniem w głosie, że wciskam mu zakalec :D

      Usuń