bez mąki
,
Pączusie są delikatne, a wręcz rozpływają się w ustach, szybkie w wykonaniu, więc nawet osoby z małym zapałem kulinarnym, powinny sobie z nimi poradzić ;)
Składniki:
Ricottę połączyć dokładnie z jajkami i octem. W drugiej miseczce przygotować mieszankę mąki, cukru, proszku do pieczenia, cynamonu i ekstraktu waniliowego. Suche składniki dodać do sera i jajek, dokładnie połączyć. W między czasie na patelni lub rondelku rozgrzać olej (około 2 cm głębokości). Gdy osiągnie optymalną temperaturę, łyżeczką nakładać ciasto i lekko je spłaszczać. Obsmażyć z obu stron na złoto, odsączyć na ręczniku kuchennym, a po tym oprószyć je cukrem pudrem.
Smacznego!
Bezglutenowe pączusie z rocottą - baci di ricotta
Zainspirowana Nigellą (jak często bywa...) opakowanie ricotty postanowiłam zużyć na baci di ricotta lub z angielskiego ricotta kisses, a u nas po prostu pączusie serowe, które w zwyczaju mam robić z naszego twarogu. Użyłam, w przeciwieństwie, do autorki mąki kukurydzianej, aby nadać im jeszcze więcej lekkości i uważam, że sprawdziła się świetnie. Oczywiście, ci którzy nie mają pod ręką tego rodzaju mąki, mogą użyć zwykłej, tortowej.Pączusie są delikatne, a wręcz rozpływają się w ustach, szybkie w wykonaniu, więc nawet osoby z małym zapałem kulinarnym, powinny sobie z nimi poradzić ;)
Składniki:
- 250 g ricotty,
- 2 jajka
- 80 g mąki kukurydzianej,
- 1,5 łyżki cukru brązowego,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 łyżeczka octu,
- szczypta soli,
- cukier puder do oprószenia,
- olej do smażenia.
Ricottę połączyć dokładnie z jajkami i octem. W drugiej miseczce przygotować mieszankę mąki, cukru, proszku do pieczenia, cynamonu i ekstraktu waniliowego. Suche składniki dodać do sera i jajek, dokładnie połączyć. W między czasie na patelni lub rondelku rozgrzać olej (około 2 cm głębokości). Gdy osiągnie optymalną temperaturę, łyżeczką nakładać ciasto i lekko je spłaszczać. Obsmażyć z obu stron na złoto, odsączyć na ręczniku kuchennym, a po tym oprószyć je cukrem pudrem.
Smacznego!
wyglądają apetycznie i do tego bezglutenowe!
OdpowiedzUsuńsprawdzałam, czy da się zastąpić pszenną.. i udało się ;) dlatego bez glutenu tym razem.
Usuńaż mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń;)
Usuń