bez mąki ,

Bezglutenowe pączusie z rocottą - baci di ricotta

20:43 Ciastolubna 4 Comments

Zainspirowana Nigellą (jak często bywa...) opakowanie ricotty postanowiłam zużyć na baci di ricotta lub z angielskiego ricotta kisses, a u nas po prostu pączusie serowe, które w zwyczaju mam robić z naszego twarogu. Użyłam, w przeciwieństwie, do autorki mąki kukurydzianej, aby nadać im jeszcze więcej lekkości i uważam, że sprawdziła się świetnie. Oczywiście, ci którzy nie mają pod ręką tego rodzaju mąki, mogą użyć zwykłej, tortowej.

Pączusie są delikatne, a wręcz rozpływają się w ustach, szybkie w wykonaniu, więc nawet osoby z małym zapałem kulinarnym, powinny sobie  z nimi poradzić ;)


Składniki:

  • 250 g ricotty,
  • 2 jajka
  • 80 g mąki kukurydzianej,
  • 1,5 łyżki cukru brązowego,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 łyżeczka octu,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do oprószenia,
  • olej do smażenia.

Ricottę połączyć dokładnie z jajkami i octem. W drugiej miseczce przygotować mieszankę mąki, cukru, proszku do pieczenia, cynamonu i ekstraktu waniliowego. Suche składniki dodać do sera i jajek, dokładnie połączyć. W między czasie na patelni lub rondelku rozgrzać olej (około 2 cm głębokości). Gdy osiągnie optymalną temperaturę, łyżeczką nakładać ciasto i lekko je spłaszczać. Obsmażyć z obu stron na złoto, odsączyć na ręczniku kuchennym, a po tym oprószyć je cukrem pudrem.


Smacznego!





4 komentarze :