makarony
,
Zazwyczaj makaron mieszałam z pokrojonym świeżym pomidorem i tuńczykiem prosto z puszki, powstawał pewien rodzaj sałatki. Ale jednak danie z ciepłym, aromatycznym sosem to jest to!
Makaron z pikantnym sosem pomidorowym i tuńczykiem
Z okazji światowego dnia makaronu, nie mogło go zabraknąć na moim stole. Tym razem było to tagliatelle (jeden z moich ulubionych rodzajów makaronu) z pikantnym sosem pomidorowym, do którego dorzuciłam tuńczyka z puszki. Okazał się to strzał w dziesiątkę!Zazwyczaj makaron mieszałam z pokrojonym świeżym pomidorem i tuńczykiem prosto z puszki, powstawał pewien rodzaj sałatki. Ale jednak danie z ciepłym, aromatycznym sosem to jest to!
Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu tagliatelle,
- 1 puszka pomidorów,
- 4-5 listków bazylii,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 szalotki,
- 1 papryczka chili bez ziarenek,
- 1 łyżeczka masła,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego,
- sól, pieprz,
- 1 puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym,
- kilka sztuk oliwek.
Postawić wodę na makaron i w między czasie ugotować go al dente.
Pomidory, bazylię, czosnek, szalotkę oraz papryczkę zmiksować w blenderze. Sos zagotować w rondelku. Dodać przecier, masło i doprawić solą i pieprzem. Gdy sos lekko zgęstnieje dodać puszkę tuńczyka i delikatnie wymieszać całość, aby ryba się nie rozpadła.
Sosem polać ugotowane tagliatelle oraz posypać posiekanymi czarnymi oliwkami.
0 komentarze :