babki
,
Babka śmietankowa
Na dworze zrobiło się tak wiosennie, że taka babka na pewno wpasuje się w tą aurę. Przepis warty do zapamiętania, bo banalnie prosty, a na święta wielkanocne będzie jak znalazł!
Osobiście polecam wersję z dodatkiem suszonej żurawiny i polaną białą czekoladą.
Składniki:
- 3 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka śmietany 18%,
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- Garść suszonej żurawiny lub rodzynek.
W misce ubić jajka z cukrem na biały
puch (około 5-8 minut, aż podwoją swoją objętość). Do ubitych
jajek dodać śmietanę wraz z ekstraktem waniliowym, zmiksować.
Następnie do masy, w czterech partiach, przesiać mąkę wcześniej połączoną z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksować na gładkie ciasto.
Dorzucić żurawinę lub rodzynki i wymieszać łyżką. Ciasto wylać
do przygotowanej wcześniej formy na babkę (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą) i włożyć do nagrzanego
do 180°C na około 1 h, piec do tzw. suchego patyczka.
* Babkę można polukrować lub oblać
białą czekoladą, rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Smacznego!
Takie ciacho do herbatki - poezja! :)
OdpowiedzUsuńoj tak, choć w moim przypadku do kawy :)
UsuńMmm, z suszoną żurawiną musiała smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńNo tak, do świat coraz bliżej, a babka mi się właśnie z nimi kojarzy:) Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń