na słono
,
Roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem
Smaczne roladki, na niedzielny obiad, które podane na zimno nadal są pyszne. Ja część zjadłam
właśnie w porze obiadowej, a resztę pokrojoną na plastry ułożyłam
na rukoli, dorzuciłam pomidorki, polałam całość oliwą i dzięki
temu uzyskałam świetną sałatkę.
- 2 piersi z kurczaka,
- 200 g mrożonego szpinaku,
- 100 g serka topionego np. gouda,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 plastry sera żółtego,
- sól, pieprz,
- jajko i bułka tarta do panierowania,
- olej do smażenia.
Piersi z kurczaka rozkroić na pół
(nie do końca), aby powstał duży płat, lekko je rozbić i
oprószyć solą i pieprzem.
Na patelni rozmrozić szpinak, dodać
do niego przeciśnięty czosnek i serek topiony. Odparować całość,
aż powstanie gęsty farsz szpinakowy. Doprawić solą do smaku.
Na piersi z kurczaka ułożyć
plasterek sera żółtego, na nim farsz ze szpinaku i zawinąć
całość w roladkę. Panierować w rozkłóconym jajku i bułce
tartej. Smażyć na złoto, na rozgrzanym oleju.
- Źródło ciepła pod patelnią nie może być za duże, bo w takim wypadku panierka spali się, a pierś z kurczaka jeszcze nie będzie gotowa.
Smacznego!
Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!
OdpowiedzUsuńhttp://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html
Wygląda smacznie ;)
OdpowiedzUsuńi było też smaczne :)
Usuń