na słono
,
Składniki na ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto pierogowe (ewentualnie podsypać mąką lub dodać więcej wody, bo wszytko uzależnione jest od konkretnie użytych składników). Ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć na około 30-45 minut, aby gluten mógł zacząć pracować i związać ciasto, dzięki czemu będzie bardzo elastyczne.
Składniki na farsz:
Mięso mielone przełożyć do miski. Kolendrę posiekać. Szalotki obrać, posiekać w kostkę i podsmażyć na łyżce masła klarowanego, aż będą szkliste. Do miski z mięsem dodać kolendrę, cebulki, sól i pieprz. Całość dobrze wymieszać, najlepiej ręką, dolewając po trochę bulionu, ciągle mieszając masę, tak żeby mięso wchłonęło cały rosół.
W garnku zagotować bulion lub osoloną wodę.
Z ciasta odrywać kuleczki, wielkości orzecha włoskiego i każdą z nich rozwałkować na cieniutki placuszek (1 mm grubości), na środku ułożyć łyżeczkę farszu mięsnego i uformować sakiewkę. Tak przygotowane chinkali wrzucić na gotujący się rosół i ugotować. Około 1 minuty od czasu wypłynięcia (wszytko zależy od wielkości pierożków i ilości farszu w środku, można przedłużyć ten czas ale maksymalnie o pół minuty). Polecam podawać je na gorąco polane rosołem lub roztopionym masełkiem.
* najlepiej dodać jeszcze mieloną baraninę, ale ja nie mogłam jej nigdzie kupić.
Smacznego!
Chinkali - gruzińskie pierożki z mięsem
Nasz ostatni hit! Od momentu jak pierwszy raz ugotowałam chinkali, oczywiście pod namową chłopaka, nie daje mi on spokoju i tak oto delektowaliśmy się ich smakiem kilkakrotnie w przeciągu tygodnia.
Choć danie nie jest w moim guście (wolałabym coś z warzywami itp.) to ciężko przejść obojętnie obok takich sakiewek skrywających delikatne, soczyste mięso oraz małą porcyjkę rosołku, który wytwarza się w środku pierożków podczas gotowania. Dlatego też trzeba bardzo uważać, aby nie posklejały się ze sobą lub nie przywarły do dna, bo wtedy cały sok ucieknie do gotującej się w garnku wody.
Pierożki jemy tak, że trzymając za czubek nadgryzamy ciasto z jednej strony, najpierw delektując się powstałym rosołem, a później na raz zjadamy całą sakiewkę. Dlatego też ważne, aby pierożki nie były za duże.
Składniki na ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki ciepłej wody,
- szczypta soli.
Z podanych składników zagnieść ciasto pierogowe (ewentualnie podsypać mąką lub dodać więcej wody, bo wszytko uzależnione jest od konkretnie użytych składników). Ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć na około 30-45 minut, aby gluten mógł zacząć pracować i związać ciasto, dzięki czemu będzie bardzo elastyczne.
Składniki na farsz:
- 500 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe)*,
- 2 szalotki,
- garść świeżej kolendry,
- 400 ml bulionu,
- sól i pieprz,
- garnek bulionu do ugotowania pierożków.
Mięso mielone przełożyć do miski. Kolendrę posiekać. Szalotki obrać, posiekać w kostkę i podsmażyć na łyżce masła klarowanego, aż będą szkliste. Do miski z mięsem dodać kolendrę, cebulki, sól i pieprz. Całość dobrze wymieszać, najlepiej ręką, dolewając po trochę bulionu, ciągle mieszając masę, tak żeby mięso wchłonęło cały rosół.
W garnku zagotować bulion lub osoloną wodę.
Z ciasta odrywać kuleczki, wielkości orzecha włoskiego i każdą z nich rozwałkować na cieniutki placuszek (1 mm grubości), na środku ułożyć łyżeczkę farszu mięsnego i uformować sakiewkę. Tak przygotowane chinkali wrzucić na gotujący się rosół i ugotować. Około 1 minuty od czasu wypłynięcia (wszytko zależy od wielkości pierożków i ilości farszu w środku, można przedłużyć ten czas ale maksymalnie o pół minuty). Polecam podawać je na gorąco polane rosołem lub roztopionym masełkiem.
* najlepiej dodać jeszcze mieloną baraninę, ale ja nie mogłam jej nigdzie kupić.
Smacznego!
0 komentarze :