bez pieczenia
,
Na blaszkę 24x24 cm
Składniki:
Najpierw przygotować galaretki rozpuszczając je w 800 ml wrzątku (zmniejszona ilość, aby ładnie zastygła na brzoskwiniach).
Z 1/2 litra mleka odlać pół szklanki, a resztę zagotować w rondelku raz z dodatkiem 1/3 szklanki cukru i cukrem waniliowym. W tym czasie utrzeć dwa żółtka z resztą cukru. Dodać do masy jajecznej pozostałe mleko i dwa rodzaje mąki, dobrze zmiksować, żeby rozbić powstałe grudki. Całość wlać na gotujące się mleko, w tym momencie zmniejszyć źródło ciepła pod garnkiem, ciągle mieszając ugotować budyń. Trwa to około 3-5 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Gdy budyń będzie już letni należy zmiksować go z masłem, dodając je po jednej łyżce, aby masa się nie ścięła.
Na spód blaszki wyłożyć herbatniki, a na nie wyłożyć masę budyniową. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Na górze ułożyć pokrojone na ćwiartki brzoskwinie i zalać je tężejącą galaretką. Ciasto odstawić na kilka h do lodówki (aby galaretka zastygła, a herbatniki zmiękły od masy).
Smacznego!
Kostka budyniowa bez pieczenia
Ciasto szybkie i bezproblemowe w przygotowaniu. W dodatku idealne dla osób nie posiadających piekarnika lub takich, które nie lubią ciast pieczonych. Dla mnie to bardziej forma deseru, choć świetnie sprawdzi się w cieplejsze dni, bo jakoś po jego zjedzeniu, od razu przed oczami pokazały mi się wakacje.. ale to chyba za sprawą galaretki i brzoskwiń :)Na blaszkę 24x24 cm
Składniki:
- 1/2 l mleka,
- 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej,
- 2/3 szklanki cukru,
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią,
- 2 żółtka,
- 200 g masła w temperaturze pokojowej,
- 2 opakowania herbatników,
- 2 opakowania galaretki truskawkowej (każda na 500 ml wody),
- 1/2 puszki brzoskwiń.
Najpierw przygotować galaretki rozpuszczając je w 800 ml wrzątku (zmniejszona ilość, aby ładnie zastygła na brzoskwiniach).
Z 1/2 litra mleka odlać pół szklanki, a resztę zagotować w rondelku raz z dodatkiem 1/3 szklanki cukru i cukrem waniliowym. W tym czasie utrzeć dwa żółtka z resztą cukru. Dodać do masy jajecznej pozostałe mleko i dwa rodzaje mąki, dobrze zmiksować, żeby rozbić powstałe grudki. Całość wlać na gotujące się mleko, w tym momencie zmniejszyć źródło ciepła pod garnkiem, ciągle mieszając ugotować budyń. Trwa to około 3-5 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Gdy budyń będzie już letni należy zmiksować go z masłem, dodając je po jednej łyżce, aby masa się nie ścięła.
Na spód blaszki wyłożyć herbatniki, a na nie wyłożyć masę budyniową. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Na górze ułożyć pokrojone na ćwiartki brzoskwinie i zalać je tężejącą galaretką. Ciasto odstawić na kilka h do lodówki (aby galaretka zastygła, a herbatniki zmiękły od masy).
Smacznego!
łubię takie szybkie nieskomplikowane przepisy, i prezentuje się świetnie :)
OdpowiedzUsuńja również, bo bez pieczenia, jest choć w 99% pewność, że ciasto się uda ;p
Usuńpiękne zdjęcie,ciacho wygląda baaaardzo apetycznie,aż prosi się o 'schrupanie' ;)
OdpowiedzUsuńMmm, kusząco się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń