deser ,

Muffiny cynamonowe z borówkami

17:10 Ciastolubna 1 Comments

Te muffinki wyśniły mi się pewnej nocy. Sen był na tyle realistyczny, że budząc się rano zaczęłam rozglądać się za babeczkami, których, niestety, nie dostrzegłam w okolicy. Także nie pozostało mi nic innego jak upiec je. Sprawdziły się idealnie na podwieczorek tego dnia.

Moje muffiny mają ciemny kolor, przez dodatek mąki żytniej pełnoziarnistej, ale jeśli takiej nie macie polecam samą pszenną, dzięki czemu borówki będą ładniej kontrastować w jasnym cieście.


Na 10 sztuk.
Składniki:
  • 250 g mąki pszennej (u mnie 150 g pszennej, 100 g żytniej pełnoziarnistej),
  • 100 g cukru,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu z lekką górką,
  • 150 g borówek,
  • 150 ml mleka,
  • 100 ml oleju,
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany (u mnie 18%),
  • 2 jajka.
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sodę, proszek i cynamon, dokładnie wymieszać. W drugiej misce połączyć mleko ze śmietaną, dodać olej oraz jajka. Całość lekko ubić rózgą lub widelcem (nie używać miksera, żeby zbytnio nie napuszyć jajek). Składniki mokre przelać do tych suchych i połączyć łyżką. Dodać borówki i ponownie zamieszać. Ciasto przełożyć do foremek na muffiny i wstawić do pieca nagrzanego do 180*C na około 25-30 minut (piec do tzw. suchego patyczka).


Smacznego!





1 komentarz :

  1. Zapraszam cię do zabawy Liebster Blog Award! Nominuję Twój blog z nadzieją, że się przyłączysz. Zapraszam! www.jak-to-smakuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń