babki
,
O dziwo w mojej szafce kuchennej zalegała już od dawna nutella, więc przepis, na który wpadła tutaj, idealnie się nadał, aby ją wykorzystać. Dzięki czemu kilka osób zostało szczęśliwymi zjadaczami tejże baby! Uśmiechy na ustach mówiły same za siebie ;)
Bardzo ważne: wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową! Ja wyciągam co potrzeba z lodówki, około 3-4 h przed pieczeniem ciasta.
Składniki:
Masło oraz cukier utrzeć na puszystą masę, przez około 4 minuty, następnie dodać nutellę oraz po jednym jajku, miksować, aż składniki dobrze się połączą.
Do masy po kolei dodawać po łyżce jogurtu oraz przesianej mąki z kakako, sodą oraz proszkiem. Ciasto najlepiej połączyć łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Dosypać posiekaną czekoladę i ponownie zamieszać.
Ciasto przelać do przygotowanej formy (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą) i wstawić do nagrzanego na 160* piekarnika na 45 minut. Piec do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika, po kilku minutach przełożyć babkę z formy na talerz, aby nie przywarła.
Ciacho można polać roztopioną nad parą wodną czekoladą, albo tak jak ja oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Babka z nutellą
Prosta, delikatna, czekoladowa babka! Na weekendowy podwieczorek.O dziwo w mojej szafce kuchennej zalegała już od dawna nutella, więc przepis, na który wpadła tutaj, idealnie się nadał, aby ją wykorzystać. Dzięki czemu kilka osób zostało szczęśliwymi zjadaczami tejże baby! Uśmiechy na ustach mówiły same za siebie ;)
Bardzo ważne: wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową! Ja wyciągam co potrzeba z lodówki, około 3-4 h przed pieczeniem ciasta.
Składniki:
- 125 g masła,
- 2 jajka,
- 100 g nutelli,
- 1 niepełna szklanka cukru,
- 1 szklanka jogurtu naturalnego,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 4 łyżki kakao,
- 50 g posiekanej czekolady.
Masło oraz cukier utrzeć na puszystą masę, przez około 4 minuty, następnie dodać nutellę oraz po jednym jajku, miksować, aż składniki dobrze się połączą.
Do masy po kolei dodawać po łyżce jogurtu oraz przesianej mąki z kakako, sodą oraz proszkiem. Ciasto najlepiej połączyć łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Dosypać posiekaną czekoladę i ponownie zamieszać.
Ciasto przelać do przygotowanej formy (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą) i wstawić do nagrzanego na 160* piekarnika na 45 minut. Piec do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika, po kilku minutach przełożyć babkę z formy na talerz, aby nie przywarła.
Ciacho można polać roztopioną nad parą wodną czekoladą, albo tak jak ja oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam w wolnej chwili do mnie
oj była pyszna :)
UsuńBomba! Uwielbiam takie babki i nutellę. Będę musiał Paulinie podrzucić ten przepis.
OdpowiedzUsuńDzięki i pozdrawiam,
Bartek
polecam, polecam i życzę smacznego! :)
Usuń