biszkopty
,
Przepis na ciasto, myślę, ze znany większości. Ja dlatego też podrzucam kilka pomysłów aby jeszcze je podrasować:
1) przepis poniżej, czyli z dodatkiem z serka kremowego, wychodzi połączenie ciasta czekoladowego z odrobiną sernikowej nuty,
2) wystudzony murzynek, przełożony powidłami lub ulubionym dżemem,
3) z dodatkiem łyżki przyprawy piernikowej, może imitować czekoladowy piernik,
4) przygotować większą ilość serka białego, nałożyć go równomiernie na ciasto, a na serku ułożyć kawałki brzoskwini.
Wydaje się, że na bazie jednego ciasta można uzyskać kilka innych wariacji :)
Forma 20x30 cm.
Składniki:
Masło rozpuścić w rondelku z grubszym dnem. Dodać do niego cukier, czekoladę oraz kakao i mieszać (najlepiej rózgą) aż do połączenia składników. Masę czekoladową podgrzewać, ale nie gotować, przez około 5 minut. Odstawić do kompletnego wystudzenia.
W tym czasie przygotować serek: połączyć go z 1 żółtkiem oraz cukrem pudrem, odstawić na później.
W misce ubić 4 białka na sztywną pianę. Dodać pojedynczo 3 żółtka, nadal miksując.
Do masy jajecznej przesiać część mąki raz z proszkiem i sodą. W tym momencie najlepiej mieszać wszytko łyżką, aby białka nie opadły. Dodać ostudzoną (letnią) masę kakaową i dokładnie połączyć składniki.
Gotowe ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzch nakładać serek łyżeczką, a następnie wykałaczką lub widelcem rozprowadzić je, tworząc esy floresy.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C na 45 minut (piec do suchego patyczka).
Smacznego!
Murzynek pieczony z kremowym serkiem
Jedno z moich najulubieńszych ciast! Wraz z sernikami i makowcami stoi na moim, prywatnym podium.Przepis na ciasto, myślę, ze znany większości. Ja dlatego też podrzucam kilka pomysłów aby jeszcze je podrasować:
1) przepis poniżej, czyli z dodatkiem z serka kremowego, wychodzi połączenie ciasta czekoladowego z odrobiną sernikowej nuty,
2) wystudzony murzynek, przełożony powidłami lub ulubionym dżemem,
3) z dodatkiem łyżki przyprawy piernikowej, może imitować czekoladowy piernik,
4) przygotować większą ilość serka białego, nałożyć go równomiernie na ciasto, a na serku ułożyć kawałki brzoskwini.
Wydaje się, że na bazie jednego ciasta można uzyskać kilka innych wariacji :)
Forma 20x30 cm.
Składniki:
- 250 g masła (margaryny),
- 1,5 szklanki cukru,
- 3 łyżki kakao,
- 2 paski czekolady gorzkiej,
- 7 łyżek mleka,
- 4 jajka (3 żółtka + 4 białka do ciasta, 1 żółtko do serka),
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 200 g serka kremowego (może być twarożek trzykrotnie mielony),
- 2 łyżki cukru pudru.
Masło rozpuścić w rondelku z grubszym dnem. Dodać do niego cukier, czekoladę oraz kakao i mieszać (najlepiej rózgą) aż do połączenia składników. Masę czekoladową podgrzewać, ale nie gotować, przez około 5 minut. Odstawić do kompletnego wystudzenia.
W tym czasie przygotować serek: połączyć go z 1 żółtkiem oraz cukrem pudrem, odstawić na później.
W misce ubić 4 białka na sztywną pianę. Dodać pojedynczo 3 żółtka, nadal miksując.
Do masy jajecznej przesiać część mąki raz z proszkiem i sodą. W tym momencie najlepiej mieszać wszytko łyżką, aby białka nie opadły. Dodać ostudzoną (letnią) masę kakaową i dokładnie połączyć składniki.
Gotowe ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzch nakładać serek łyżeczką, a następnie wykałaczką lub widelcem rozprowadzić je, tworząc esy floresy.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C na 45 minut (piec do suchego patyczka).
Zdjęcie zrobione około 5 lat temu, ostatnio zrobiło furorę na moim prywatnym profilu fb, przepis jak powyżej ale z większa zawartością sera. |
Smacznego!
0 komentarze :