na słono
,
Składniki:
Przygotowania rozpocząć od zaczynu drożdżowego. Do szklanki wlać 70 ml ciepłej wody (około 35-40 stopni), dodać cukier oraz pokruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić na 10 minut, aby zaczyn urósł. W tym czasie do większej miski przesiać mąkę i połączyć ją z solą. Na środku mąki zrobić wgłębienie i wlać w nie cały, gotowy zaczyn drożdżowy oraz około 100 ml ciepłej wody. Wymieszać drewnianą łyżką. Po kilkunastu sekundach dodać resztę wody i łyżkę oliwy. Dokładnie zagnieść ciasto (około 10 minut). Gdy będzie już wyrobione, przykryć je ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto podzielić na 8-10 kuleczek i uformować z nich placki grubości 0.5 cm, odkładając je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie ostawić do wyrośnięcia pod przykryciem na 20 minut. Nagrzać piekarnik do 200 st., a w tym czasie, na napuszone już placki, układać ulubione składniki. Ważne, aby nie było ich za dużo, bo ciasto zrobi się gumowe, zamiast puszyste po pieczeniu. Boki placuszków posmarować dodatkowo oliwą i wstawić pizzerki do piekarnika na 15-20 minut w temperaturze 200 st. Piec, aż boki się zezłocą a ciasto widocznie urośnie.
Smacznego!
Pizzerki z łososiem wędzonym i pesto
Jedna z moich ulubionych przekąsek do pracy. Idealne zamiast kanapki, a smakuje tak samo dobrze na ciepło i na zimno. Ale, ale.. takie pizzerki robią także furorę na imprezach ;)
Składniki:
- 500 g mąki typ 750 (chlebowa),
- 200 ml + 70 ml ciepłej wody ,
- 20 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- Pesto zielone, łosoś wędzony (lub ulubione składniki: salami, mozzarella, sprawdzi się też cebulka, papryka, szynka parmeńska, tuńczyk z puszki, oliwki, pieczarki lub kurki).
Przygotowania rozpocząć od zaczynu drożdżowego. Do szklanki wlać 70 ml ciepłej wody (około 35-40 stopni), dodać cukier oraz pokruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić na 10 minut, aby zaczyn urósł. W tym czasie do większej miski przesiać mąkę i połączyć ją z solą. Na środku mąki zrobić wgłębienie i wlać w nie cały, gotowy zaczyn drożdżowy oraz około 100 ml ciepłej wody. Wymieszać drewnianą łyżką. Po kilkunastu sekundach dodać resztę wody i łyżkę oliwy. Dokładnie zagnieść ciasto (około 10 minut). Gdy będzie już wyrobione, przykryć je ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto podzielić na 8-10 kuleczek i uformować z nich placki grubości 0.5 cm, odkładając je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie ostawić do wyrośnięcia pod przykryciem na 20 minut. Nagrzać piekarnik do 200 st., a w tym czasie, na napuszone już placki, układać ulubione składniki. Ważne, aby nie było ich za dużo, bo ciasto zrobi się gumowe, zamiast puszyste po pieczeniu. Boki placuszków posmarować dodatkowo oliwą i wstawić pizzerki do piekarnika na 15-20 minut w temperaturze 200 st. Piec, aż boki się zezłocą a ciasto widocznie urośnie.
Smacznego!
0 komentarze :