chleb
,
Składniki:
1,5 szklanki mąki żytniej typ 2000,
1 szklanka mąki pszennej,
7 g suchych drożdży,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka cukru,
1 jajko,
1 szklanka ciepłej serwatki, około 36-40*C (można użyć mleka),
2 łyżki oliwy,
1/2 łyżeczki octu winnego,
1/4 szklanki płatków owsianych,
2 łyżki siemienia lnianego,
plus 2-3 łyżki mąki lub płatków owsianych do podsypania stolnicy.
Polecam użyć mikser lub robot kuchenny do wyrobienia ciasta.
Obie mąki, drożdże, sól i cukier umieścić w misie miksera i dobrze wymieszać, aby napowietrzyć składniki. Zwiększyć obroty miksera i dolać serwatkę, jajko, ocet oraz oliwę. Ciasto wyrabiać 2 minuty. Dosypać płatki owsiane oraz siemię lniane, znowu wyrobić kolejne 2 minuty.
Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść ręcznie około 50 razy i odstawić na 10 minut. Po tym czasie ciasto lekko wyrobić, uformować placek, który następnie zwinąć w rulon aby łatwiej było uformować bochenek. Tak przygotowane przełożyć do wysypanej płatkami owsianymi keksówki, odstawić na 35 minut (aż ciasto wyrośnie około 1 cm ponad foremkę).
Piekarnik nagrzać do 190*C, chleb piec 30 minut, po około 20 pierwszych minutach chleb przykryć folią aluminiową, aby nie za bardzo się spiekł.
Smacznego!
Chleb żytnio pszenny - gotowy w mniej niż 90 minut
Po domowym twarogu, przyszedł czas na domowy chleb, do którego przygotowania można wykorzystać serwatkę, która zostaje po zrobieniu białego sera. Pyszny, ciężki, domowy chleb. Dwie kromeczki wystarczą, żeby czuć się najedzonym. A do tego mały dodatek octu sprawia, że chleb smakuje podobnie do takiego, przygotowane na zakwasie.Składniki:
1,5 szklanki mąki żytniej typ 2000,
1 szklanka mąki pszennej,
7 g suchych drożdży,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka cukru,
1 jajko,
1 szklanka ciepłej serwatki, około 36-40*C (można użyć mleka),
2 łyżki oliwy,
1/2 łyżeczki octu winnego,
1/4 szklanki płatków owsianych,
2 łyżki siemienia lnianego,
plus 2-3 łyżki mąki lub płatków owsianych do podsypania stolnicy.
Polecam użyć mikser lub robot kuchenny do wyrobienia ciasta.
Obie mąki, drożdże, sól i cukier umieścić w misie miksera i dobrze wymieszać, aby napowietrzyć składniki. Zwiększyć obroty miksera i dolać serwatkę, jajko, ocet oraz oliwę. Ciasto wyrabiać 2 minuty. Dosypać płatki owsiane oraz siemię lniane, znowu wyrobić kolejne 2 minuty.
Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść ręcznie około 50 razy i odstawić na 10 minut. Po tym czasie ciasto lekko wyrobić, uformować placek, który następnie zwinąć w rulon aby łatwiej było uformować bochenek. Tak przygotowane przełożyć do wysypanej płatkami owsianymi keksówki, odstawić na 35 minut (aż ciasto wyrośnie około 1 cm ponad foremkę).
Piekarnik nagrzać do 190*C, chleb piec 30 minut, po około 20 pierwszych minutach chleb przykryć folią aluminiową, aby nie za bardzo się spiekł.
Smacznego!
0 komentarze :