babki ,

FIT ciasto czekoladowe z fasolą (bez glutenu, bez laktozy)

14:18 Ciastolubna 0 Comments

Czy ciasto może być smaczne, a przy okazji przygotowane bez tłuszczu i cukru? Oczywiście, że tak :) Właśnie tym przepisem wam to udowadniam!
Jest kilka drobnych warunków, które muszą być spełnione, a jednym z nich jest użycie fasoli, która w składnie na puszce nie ma dodatku soli, jeśli nie jesteście w stanie takiej znaleźć lepiej jest namoczyć suchą, ugotować i taką użyć do ciasta.


Składniki:
  • 1 puszka czerwonej fasoli (waga odsączonej fasoli to 330g),
  • 3 jajka,
  • 10 daktyli,
  • 1 dojrzały banan,
  • 2 łyżki kakao w proszku,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej (lub 1 łyżeczka ekstraktu),
  • 3 łyżki wiórek kokosowych drobnych,
  • garstka ulubionych orzechów,
  • szczypta cynamonu.
Daktyle zalać wrzącą wodą, aż do ich przykrycia. Odstawić i moczyć przez około 1 h.
Gdy daktyle są już miękkie, wraz z nimi w dużej misce umieścić fasolę, banana, jajka, kakao i pastę waniliową. Całość dokładnie zmiksować blenderem na gładką masę.
Dodać proszek oraz sodę, a także wiórki kokosowe, orzechy i szczyptę cynamonu. Wymieszać łyżką do połączenia składników.
Ciasto przelać do keksówki (10x20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170*C, na około 45 minut (piec do tzw. suchego patyczka).

Smacznego!









0 komentarze :