bez jajek ,

Krajanka owsiana z jabłkami - wegańska

18:36 Ciastolubna 2 Comments

Jeśli tak jak ja, od dłuższego czasu, szukacie zdrowej wersji szarlotki to jest to idealny przepis. Bazą są płatki owsiane, z drobiną słodyczy syropu klonowego i dużą ilością jabłek. Dla mnie przekąska idealna :)


Składniki:
  • 3 szklanki płatków owsianych (najlepsze błyskawiczne),
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 szklanki musu/puree jabłkowego,
  • 1/4 szklanki syropu klonowego,
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego (u mnie migdałowe, ale można użyć wody),
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 4 jabłka, 
  • 1 łyżeczka cynamonu.
  • 3 łyżki wiórek kokosowych.
Jabłka umyć (można obrać) i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dodać łyżeczkę cynamonu i kokos. Wymieszać i odstawić.
Połowę płatków owsianych umieścić w blenderze i zmiksować, w celu uzyskania mąki.
Przełożyć do większej miski, dodać resztę płatków, cynamon, szczyptę soli, proszek i sodę - dokładnie wymieszać. Do miski dodać wszystkie mokre składniki (puree jabłkowe, syrop klonowy, mleko roślinne i ekstrakt waniliowy, ponownie wymieszać całość.

2/3 masy owsianej przełożyć do foremki 20x20 cm i dokładnie wylepić nią całe dno.
Na to ułożyć wcześniej przygotowane jabłka wraz z sokiem, który z nich powstał. Górę posypać, odłożoną wcześniej 1/3 masy owsianej, tworząc kruszonkę.

Krajankę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30 minut (do momentu aż kruszonka nabierze złotego koloru).

Przed pokrojeniem dokładnie wystudzić.

Smacznego.







2 komentarze :