bezglutenowe
,
Jest to zdrowa przekąska (cyt. gazetę.pl orzechy wspierają układ nerwowy, oddechowy, mięśniowy i krwionośny. Chronią przed osteoporozą czy miażdżycą. Dbają o skórę. Zawdzięczają to cennym składnikom odżywczym. Zawierają bowiem sporo białka (ponad 25%), potasu, magnezu, selenu, fosforu, "witaminy młodości", czyli E i niacyny (witamina PP)), która świetnie sprawdzi się jako smarowidło do kanapek lub dip do warzyw czy owoców. Ja zużyje je zapewne do wypieków, ponieważ uwielbiam połączenie masła orzechowego i czekolady.. brzmi jak brownie, którego zapach już sobie wyobrażam.. ale kto wie ;)
Na słoiczek około 300ml
Składniki:
Wykonanie:
Orzeszki uprażyć na patelni, jakieś 5 minut. Nie muszą nawet zbrązowieć (wtedy stają się lekko gorzkie), prażyć do momentu aż staną się złote i świecące (od wydzielanego oleju). Odstawić do ostudzenia.
Orzeszki po tym czasie wrzucić do misy robota kuchennego (lub w przypadku blendera ręcznego do wyższej miski) i miksować do uzyskania pożądanej konsystencji. W między czasie dodając sól oraz miód.
Smacznego!
Domowe masło orzechowe
W końcu przepis zagościł i na moim blogu.. w mojej ulubionej wersji czyli z dodatkiem miodu ;)Jest to zdrowa przekąska (cyt. gazetę.pl orzechy wspierają układ nerwowy, oddechowy, mięśniowy i krwionośny. Chronią przed osteoporozą czy miażdżycą. Dbają o skórę. Zawdzięczają to cennym składnikom odżywczym. Zawierają bowiem sporo białka (ponad 25%), potasu, magnezu, selenu, fosforu, "witaminy młodości", czyli E i niacyny (witamina PP)), która świetnie sprawdzi się jako smarowidło do kanapek lub dip do warzyw czy owoców. Ja zużyje je zapewne do wypieków, ponieważ uwielbiam połączenie masła orzechowego i czekolady.. brzmi jak brownie, którego zapach już sobie wyobrażam.. ale kto wie ;)
Na słoiczek około 300ml
Składniki:
- 300 g świeżo łuskanych orzeszków ziemnych,
- 1 łyżka miodu,
- szczypta soli.
Wykonanie:
Orzeszki uprażyć na patelni, jakieś 5 minut. Nie muszą nawet zbrązowieć (wtedy stają się lekko gorzkie), prażyć do momentu aż staną się złote i świecące (od wydzielanego oleju). Odstawić do ostudzenia.
Orzeszki po tym czasie wrzucić do misy robota kuchennego (lub w przypadku blendera ręcznego do wyższej miski) i miksować do uzyskania pożądanej konsystencji. W między czasie dodając sól oraz miód.
- Jeżeli chcemy uzyskać masło orzechowe crunchy, to wystarczy przed dodaniem miodu, odjąć łyżkę lub dwie już posiekanych orzeszków, a na samym końcu wmieszać je do masła ręcznie.
- Miksowanie może potrwać nawet 10 minut, ważne aby blender miał dużą moc (u mnie 1000 W), bo inaczej trzeba będzie robić co chwilkę przerwę, żeby sprzęt odsapną, gdyż zmielenie orzechów na masło nie jest takie proste ;)
- Przechowywać w zamkniętym słoiczku w lodówce do miesiąca czasu.
- Nie polecam używania już gotowych solonych i prażonych orzeszków, zawiodłam się na takim rozwiązaniu (orzechy nie chciały się zmiksować na masło, zostały w wersji samej crunchy, a dodatkowo było bardzo słone).
Smacznego!
mmm.. cudowne, ciągle to za mną chodzi :)
OdpowiedzUsuńto szybciutko do sklepu po orzeszki i masło będzie jeszcze tego wieczoru ;)
UsuńTeż robiłam parę dni temu, zachwycam się domowym, jest najlepsze ! :D
OdpowiedzUsuńoczywiście, nie dość że bez konserwantów, to można je doprawić po swojemu ;)
Usuń