bez mąki ,

Chlebek bananowy bez maki

14:48 Ciastolubna 1 Comments

Gdy masz zbyt dojrzałe banany w domu, zawsze wiedz, że chlebek bananowy to idealne rozwiązanie aby się ich pozbyć! Tym razem chlebek z tych ciężkich, mokrych, bardzo bananowych i nie za słodkich. Użyłam płatków żytnich i owsianych, żeby ominąć użycie mąki pszennej (którą jak mogę eliminuję z moich wypieków). Po dwóch kawałkach tego ciacha, najedzona byłam na pół dnia - polecam ;d


Składniki:

  • 2 banany (dojrzałe),
  • 1 jajko,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 1/2 szklanki mleka (maślanki, kefiru, jogurtu),
  • 1 szklanka płatków żytnich,
  • 1/2 szklanki płatków owsianych,
  • 1 łyżka siemienia lnianego,
  • 4 łyżki mielonych migdałów,
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego.
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • garść ulubionych bakalii.

Jajko lekko ubić, dodać rozgniecione banany, olej i mleko. Płatki żytnie, owsiane i siemię zblendować, aż do uzyskania mączki (nie szkodzi, jak część płatków zostanie w całości). Połączyć je z cukrem, mielonycmi migdałami, sodą i bakaliami. Suche składniki dodać do mokrych, wymieszać lekko, aby składniki się połączyły. Wylać do foremki keksówki (20-25 cm). Piec w 170*C przez 45-50 minut, aż do suchego patyczka.

* przed pieczeniem, na górę ciasta, można dodać odrobinę nutelli lub masła orzechowego i rozsmarować, dzięki czemu wierzch będzie lekko słodkawy.

Smacznego!





1 komentarz :

  1. Koniecznie do zrobienia! :) Tylko właśnie u mnie w domu jest problem, aby banany dobrze dojrzały, bo zawsze dużo wcześniej zdążą zniknąć... :)

    OdpowiedzUsuń