bez jajek
,
Stanowczo dla fanów serników na zimno, ale w lżejszej formie, bo bez sera, dzięki czemu to własciwie pianka. Świetnie sprawdzi się jako orzeźwiający deser w lipcowy, letni (mam nadzieję ciepły) dzień ;) Ozdoba i podanie to już kwestia gustu i smaku, niekonieczna jest frużelina, mogą to być świeże owoce truskawki, wiśnie, czereśnie, borówki, można każdy kawałek polać musem owocowym na co kto ma ochotę ;) Deser przygotowuję się w miarę szybko, szczególnie, że spód można zrobić o wiele szybciej i może poczekać w lodówce parę godzin na górną warstwę jogurtową.
Tortownica 24 cm średnicy.
Składniki:
Sucharki rozgnieść/zblendować żeby uzyskać drobniutkie okruszki, bez większych kawałków. Nutellę najlepiej podgrzać w mikrofalówce lub słoiczek umieścić w garnuszku z gorącą wodą na jakieś 10 minut (żeby uzyskała lejącą konsystencję). Sucharki połączyć z nutellą i dokładnie wymieszać, najlepiej ręką. Od razu przełożyć masę do tortownicy i wyrównać na dnie, dociskając dłonią, żeby spód się ie rozsypywał. Schłodzić w lodówce.
Najpierw żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Wymieszać dokładnie żeby rozpuścić najmniejsze grudki. Odstawić.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i wanilią, uważać aby się nie zważyła. Gdy śmietana będzie ubita na wolniejszych obrotach miksera dodawać po łyżce jogurtu greckiego. Aż do wykorzystania całych 800 g. Do szklanki z żelatyną dodać łyżeczkę masy jogurtowej i wymieszać, dodać kolejną łyżkę i znowu połączyć całość. Następnie miksując masę jogurtowo-śmietankową wlewać powolutku żelatynę. Zmiksować dokładnie i całość przelać na spód sucharkowy. Na górze można zrobić kropelki z frużeliny, przeciągnąć je patyczkiem przez środek aby powstały serduszka lub użyć jej dopiero po schłodzeniu jako polewa. Schłodzić około 8 h (najlepiej całą noc). Polecam przykryć tortownicę folią spożywczą (lub jak macie taką fajną pokrywkę to jej użyjcie) aby pianka nie przeszła zapachami z lodówki ;)
Smacznego!
Jogurtowa pianka na spodzie z sucharków i nutelli
Chyba tego się nie spodziewałam.. po prostu obłęd ;) chrupiący spód, o smaku orzechowym dzięki nutelli.. a góra lekka, słodko-kwaskowata przez jogurty greckie, a odrobina frużeliny malinowej dopełniła całości, bo dzięki niej nie czujemy słodyczy nutelli.Stanowczo dla fanów serników na zimno, ale w lżejszej formie, bo bez sera, dzięki czemu to własciwie pianka. Świetnie sprawdzi się jako orzeźwiający deser w lipcowy, letni (mam nadzieję ciepły) dzień ;) Ozdoba i podanie to już kwestia gustu i smaku, niekonieczna jest frużelina, mogą to być świeże owoce truskawki, wiśnie, czereśnie, borówki, można każdy kawałek polać musem owocowym na co kto ma ochotę ;) Deser przygotowuję się w miarę szybko, szczególnie, że spód można zrobić o wiele szybciej i może poczekać w lodówce parę godzin na górną warstwę jogurtową.
Tortownica 24 cm średnicy.
Składniki:
- 300 g sucharków,
- 400 g nutelli,
- 330 ml śmietanki 30%,
- 800 g jogurtu greckiego,
- 5 łyżeczek żelatyny,
- 6 łyżek cukru pudru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub wanilia w proszku,
- frużelina malinowa lub inna.
Sucharki rozgnieść/zblendować żeby uzyskać drobniutkie okruszki, bez większych kawałków. Nutellę najlepiej podgrzać w mikrofalówce lub słoiczek umieścić w garnuszku z gorącą wodą na jakieś 10 minut (żeby uzyskała lejącą konsystencję). Sucharki połączyć z nutellą i dokładnie wymieszać, najlepiej ręką. Od razu przełożyć masę do tortownicy i wyrównać na dnie, dociskając dłonią, żeby spód się ie rozsypywał. Schłodzić w lodówce.
Najpierw żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Wymieszać dokładnie żeby rozpuścić najmniejsze grudki. Odstawić.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i wanilią, uważać aby się nie zważyła. Gdy śmietana będzie ubita na wolniejszych obrotach miksera dodawać po łyżce jogurtu greckiego. Aż do wykorzystania całych 800 g. Do szklanki z żelatyną dodać łyżeczkę masy jogurtowej i wymieszać, dodać kolejną łyżkę i znowu połączyć całość. Następnie miksując masę jogurtowo-śmietankową wlewać powolutku żelatynę. Zmiksować dokładnie i całość przelać na spód sucharkowy. Na górze można zrobić kropelki z frużeliny, przeciągnąć je patyczkiem przez środek aby powstały serduszka lub użyć jej dopiero po schłodzeniu jako polewa. Schłodzić około 8 h (najlepiej całą noc). Polecam przykryć tortownicę folią spożywczą (lub jak macie taką fajną pokrywkę to jej użyjcie) aby pianka nie przeszła zapachami z lodówki ;)
Smacznego!
Cudowny deser ,spód wart wykorzystania w wielu wypiekach ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńwłaśnie lubię takie części w cieście, które można użyć w wielu innych wariantach ;)
Usuńśmietanka tzn. 30 % slodkiej, np. laciatej?:)
OdpowiedzUsuńtak. 30% lub 36 %:)
Usuń