bezglutenowe
,
Składniki:
Warzywa oczyścić. Marchewki przekroić wzdłuż. Cukinię, paprykę, cebulkę pokroić na plasterki (wiadomo cukinia dość grube plastry, a cebulę cienko). Kapelusze pieczarek jak i ząbki czosnku grillujemy w całości. 2 łyżki oliwy doprawić solą, pieprzem, ziołami lub mieszanką przypraw.
Przygotowane warzywa ułożyć na grillu (ja używam elektrycznego) i posmarować delikatnie przyprawioną oliwą. Grillować aż wszytko zmięknie i "nabierze koloru" ;)
W osobnej miseczce połączyć oliwę z sokiem z cytryny, dodać szczyptę soli oraz natkę pietruszki. Gdy ugrillujemy czosnek, posiekać ząbki i dodać do dressingu. Odstawić na parę minut.
Najlepiej całość podać na jednym talerzu: na spód wysypać kaszę, na której ułożyć przygotowane warzywa, dodać pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, podsmażone kiełki, oblać całość sosem czosnkowo-pietruszkowym. Na górze poukładać kawałki sera feta. I gotowe ;)
*ja gotuję tak: 2 porcje wody, na 1 porcję kaszy. Wodę zagotowuję ze szczyptą soli i odrobiną masła, na wrzątek wrzucam przepłukaną kaszę. Zmniejszam ogień i gotuję aż wchłonie wodę, od razu po tym ściągam i daje jej odpocząć 10 minut pod przykryciem.
Smacznego!
Kasza jaglana z warzywami z grilla
Dawno nie było nic obiadowego, więc dzielę się przepisem na lekki letni obiad, który może świetnie posłużyć jako np. sałatka do wieczornego grilla, albo jako samodzielny posiłek. W daniu jest swoboda w działaniu: można zamienić jakieś składniki, dodać czegoś więcej lub mniej, coś pominąć, można zjeść warzywa bez kaszy, można ugrillować jakiś kawałek mięska np. piersi kurczaka lub indyka, wszytko zależy od Was ;)Składniki:
- porcja ugotowanej kaszy jaglanej (wedle uznania)*,
- 3 małe marchewki,
- 1 średnia cukinia,
- 1/2 cebuli czerwonej,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 mała papryka,
- 4 kapelusze pieczarek,
- 5 pomidorków koktajlowych,
- garść kiełków na patelnię,
- 4 łyżki oliwy + 2 łyżki do grillowania warzyw,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- sól, pieprz, ulubione zioła lub przyprawa do warzyw z grilla.
Warzywa oczyścić. Marchewki przekroić wzdłuż. Cukinię, paprykę, cebulkę pokroić na plasterki (wiadomo cukinia dość grube plastry, a cebulę cienko). Kapelusze pieczarek jak i ząbki czosnku grillujemy w całości. 2 łyżki oliwy doprawić solą, pieprzem, ziołami lub mieszanką przypraw.
Przygotowane warzywa ułożyć na grillu (ja używam elektrycznego) i posmarować delikatnie przyprawioną oliwą. Grillować aż wszytko zmięknie i "nabierze koloru" ;)
W osobnej miseczce połączyć oliwę z sokiem z cytryny, dodać szczyptę soli oraz natkę pietruszki. Gdy ugrillujemy czosnek, posiekać ząbki i dodać do dressingu. Odstawić na parę minut.
Najlepiej całość podać na jednym talerzu: na spód wysypać kaszę, na której ułożyć przygotowane warzywa, dodać pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, podsmażone kiełki, oblać całość sosem czosnkowo-pietruszkowym. Na górze poukładać kawałki sera feta. I gotowe ;)
*ja gotuję tak: 2 porcje wody, na 1 porcję kaszy. Wodę zagotowuję ze szczyptą soli i odrobiną masła, na wrzątek wrzucam przepłukaną kaszę. Zmniejszam ogień i gotuję aż wchłonie wodę, od razu po tym ściągam i daje jej odpocząć 10 minut pod przykryciem.
Smacznego!
fajnie tutaj u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
Usuń