bez jajek
,
Składniki:
Masło utrzeć z cukrem pudrem (można łyżką drewnianą), dodać siemię, ekstrakt, jogurt, szczyptę soli oraz mąkę (ewentualnie dosypać łyżkę mąki, jeśli ciasto będzie się za bardzo kleić). I odstawić do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie rozwałkować je na stolnicy (grubość 5 mm) podsypując mąką, wyciąć w ulubiony kształt i piec (na papierze do pieczenia) 12-15 minut w 180*C.
Smacznego!
Maślane ciastka pełnoziarniste
Ciasteczka na które ochotę jakiś czas temu zrobiła mi Bistro Mama. U niej w wersji klasycznej, a ja z braku mąki pszennej, cytryny i jajek musiałam coś kombinować. Także powstały ciacha mimo, że słodkie lekko wytrawne w smaku, przez mąkę pełnoziarnistą, w dodatku jajko zamienione mielonym siemieniem (tak poradziły internety). Jeśli ktoś woli cytrusowy smak to wanilię i jogurt spokojnie może zastąpić sokiem z cytryny i skórką cytrynową.Składniki:
- 250 g mąki pełnoziarnistej,
- 125 g masła,
- 125 g cukru pudru,
- 1 łyżeczka ekstaktu waniliowego,
- 2 łyżki jogurtu lub śmietany,
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego rozmieszane w 3 łyżkach wody (lub 1 jajko),
- szczypta soli.
Masło utrzeć z cukrem pudrem (można łyżką drewnianą), dodać siemię, ekstrakt, jogurt, szczyptę soli oraz mąkę (ewentualnie dosypać łyżkę mąki, jeśli ciasto będzie się za bardzo kleić). I odstawić do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie rozwałkować je na stolnicy (grubość 5 mm) podsypując mąką, wyciąć w ulubiony kształt i piec (na papierze do pieczenia) 12-15 minut w 180*C.
bardzo mi się podobają :)
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty