babki
,
Składniki:
Masło utrzeć z cukrem na lekką i puszystą masę. Po tym dodawać po jednym jajku nadal miksując całość. Gdy masa się połączy dodać sok, skórkę i dżem pomarańczowy i całość wymieszać. Do ciasta przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie połączyć całość. Ciasto przelać do foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C na około 30-45 minut (sprawdzać czy jest już gotowe po 30 minutach pieczenia). Gdy ciasto ostygnie polukrować je (cukier puder + sok z cytryny) lub oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Ciasto pomarańczowo imbirowe
W smakach - idealne ciasto na jesień i zimę. Pomarańcze od zawsze kojarzyłam ze świętami, szczególnie gdy ich zapach roznosi się gdzieś w pobliżu, przed oczami pojawia się się choinka i wigilia ;) Tym razem nie mogłam się powstrzymać i przygotowałam ciasto z książki Jana Brocket "Vintage Cakes", które w swoim składzie ma m.in. dodatek dżemu pomarańczowego.
Składniki:
- 175 g masła,
- 100 g cukru trzcinowego,
- 3 jajka,
- 3 łyżki dżemu pomarańczowo imbirowego (lub sam pomarańczowy + 1 cm startego imbiru),
- skórka z jednej pomarańczy,
- sok z połowy pomarańczy,
- 200 g mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem na lekką i puszystą masę. Po tym dodawać po jednym jajku nadal miksując całość. Gdy masa się połączy dodać sok, skórkę i dżem pomarańczowy i całość wymieszać. Do ciasta przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie połączyć całość. Ciasto przelać do foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C na około 30-45 minut (sprawdzać czy jest już gotowe po 30 minutach pieczenia). Gdy ciasto ostygnie polukrować je (cukier puder + sok z cytryny) lub oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńśliczne! :) aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Ja jestem przekonana, że będzie bajecznie smakować! :)
OdpowiedzUsuńSmakuje bajecznie!
OdpowiedzUsuń