babki
,
Składniki:
Najpierw ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu, odstawić do lekkiego ostudzenia.
Składniki mokre połączyć w jednej misce, dobrze je mieszając razem (mleko, olej, jajko oraz rozgnieciony banan).
Składniki suche połączyć w drugiej misce (mąkę z płatków owsianych, mąkę pszenną, cukier, sodę i proszek, kakao, cynamon plus szczypta soli).
Mieszankę mokrych składników przelać do miski z suchymi i połączyć całe ciasto za pomocą łyżki.
2/3 gotowej masy przelać do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, na to łyżką wyłożyć budyń czekoladowy (będzie potrzebne około 1/2 przygotowanej porcji). Budyń ponownie przykryć warstwą ciasta.
Piec w 180 st. przez 50-60 minut, aż do suchego patyczka.
* ważne, aby budyń, który układany na części ciasta nie dotykał brzegów foremki, bo pod wpływem ciepłą rozleje się na boki.
Smacznego!
Prosty murzynek z budyniem
Pyszne, czekoladowe ciasto. Polecam delektować się nim jeszcze ciepłym, ale jeśli nie ma ciebie ochoty na taką formę, piekąc ciasto można ominąć dodatek budyniu i upiec klasycznego owsiano-bananowego murzynka.
Składniki:
- 1 szklanka mleka/rzadkiego jogutru/kefiru,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1 jajko,
- 1 średni, rozgnieciony banan,
- 1 szklanka płatków owsianych, zblendowanych na mąkę,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 niepełna szklanka cukru,
- 2 czubate łyżki kakao,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1 budyń czekoladowy z cukrem + 350 ml mleka.
Najpierw ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu, odstawić do lekkiego ostudzenia.
Składniki mokre połączyć w jednej misce, dobrze je mieszając razem (mleko, olej, jajko oraz rozgnieciony banan).
Składniki suche połączyć w drugiej misce (mąkę z płatków owsianych, mąkę pszenną, cukier, sodę i proszek, kakao, cynamon plus szczypta soli).
Mieszankę mokrych składników przelać do miski z suchymi i połączyć całe ciasto za pomocą łyżki.
2/3 gotowej masy przelać do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, na to łyżką wyłożyć budyń czekoladowy (będzie potrzebne około 1/2 przygotowanej porcji). Budyń ponownie przykryć warstwą ciasta.
Piec w 180 st. przez 50-60 minut, aż do suchego patyczka.
* ważne, aby budyń, który układany na części ciasta nie dotykał brzegów foremki, bo pod wpływem ciepłą rozleje się na boki.
Smacznego!
0 komentarze :