bezglutenowe
,
Składniki:
W misce roztrzepać jajko z dodatkiem cukru, oleju oraz kefiru. Dodać do tego rozgniecionego banana, mąkę i sodę. Całość wymieszać. Placki smażyć na rozgrzanej, suchej patelni, na średnim ogniu. Placki przewracać na drugą stronę, w momencie, w którym na powierzchni powstaną bąbelki.
Drugiego banana pokroić na plasterki. W małym rondelku rozpuścić około 5 łyżek miodu/syropu i wrzucić do niego banana. Chwilkę karmelizować sos i polać nim przygotowane placki.
Bezglutenowe placuszki jaglane
Śniadanie to nie zawsze muszą być kanapki lub jajecznica. Ja najbardziej lubię rozpoczynać dzień na słodko, dlatego też jak mam tylko okazję, wymyślam co raz nowsze wariacje na temat placuszków. Na te z przepisu poniżej nie potrzeba kupować specjalnie mąki jaglanej, można zmielić suchą kaszę np. w młynku do kawy.Składniki:
- 1/2 szklanki mąki jaglanej,
- 1/2 szklanki kefiru,
- 1 dojrzały banan,
- 1 łyżeczka sody,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 jajko,
- 1 łyżka cukru brązowego,
- 1 łyżka oleju,
- szczypta cynamonu,
- dodatkowo banan i kilka łyżek miodu lub syropu klonowego.
W misce roztrzepać jajko z dodatkiem cukru, oleju oraz kefiru. Dodać do tego rozgniecionego banana, mąkę i sodę. Całość wymieszać. Placki smażyć na rozgrzanej, suchej patelni, na średnim ogniu. Placki przewracać na drugą stronę, w momencie, w którym na powierzchni powstaną bąbelki.
Drugiego banana pokroić na plasterki. W małym rondelku rozpuścić około 5 łyżek miodu/syropu i wrzucić do niego banana. Chwilkę karmelizować sos i polać nim przygotowane placki.
Smacznego!
0 komentarze :