drożdżowe
,
Składniki:
Mąkę przesiać do miski. Wymieszać razem z drożdżami i solą. Dodać wodę i oliwę i wyrobić elastyczne ciasto (ręcznie około 10 minut, robotem kuchennym około 3 minuty). Ostawić pod przykryciem na 1 godzinę, do podwojenia objętości. Po tym ciasto zagnieść kilka razy, podzielić na dwie części i uformować placki. Przykryć ulubionymi składnikami i piec w nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez 15 minut.
Najlepsze ciasto na pizzę
Poniższe składniki wystarczą na przygotowanie dwóch 30 cm placków, wystarczy dodać sos pomidorowy, mozzarellę i mamy pizzę jak z prawdziwej pizzerii.Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej chlebowej,
- 1 i 2/3 szklanki ciepłej wody,
- 2 łyżeczki suchych drożdży,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soli.
Mąkę przesiać do miski. Wymieszać razem z drożdżami i solą. Dodać wodę i oliwę i wyrobić elastyczne ciasto (ręcznie około 10 minut, robotem kuchennym około 3 minuty). Ostawić pod przykryciem na 1 godzinę, do podwojenia objętości. Po tym ciasto zagnieść kilka razy, podzielić na dwie części i uformować placki. Przykryć ulubionymi składnikami i piec w nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez 15 minut.
- ważne, aby włączyc piekarnik odpowiedno wcześniej, zeby dobrze się nagrzał.
- blachę, na której pieczemy pizze włożyć do piekarnika na 10 minut przed pieczeniem pizzy, aby ją nagrzać.
Ostatnio zamówiliśmy pizzę z serwisu www.szybkapizza.pl. Była pyszna!
OdpowiedzUsuń