bez mąki
,
Składniki:
Daktyle, przez około godzinę, moczyć w gorącej wodzie. Następnie, odsączone daktyle przełożyć do robota kuchennego, dodać wiórki kokosowe i zblendować.
Do masy dodać posiekane orzechy i ewentualnie mąkę kokosową, w razie gdyby całość była za luźna. Krem daktylowo-kokosowy musi być na tyle zbity, ale za razem plastyczny żeby udało się uformować batony.
Masę przełożyć do kwadratowej foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie pokroić całość w prostokąty o ulubionej wielkości (u mnie około 2.5 cm x 10 cm.
Domowe Lärabar można przechowywać w zamkniętym pojemniczku w lodówce około dwa tygodnie.
Smacznego.
Batoniki energetyczne Lärabar
Mam nadzieję, że wychodzicie z tego samego założenia co ja: gdy można ugotować/przygotować w domowym zaciszu, to po co biec do sklepu i zgarniać podobny produkt z marketowych półek? :)
Tak właśnie jest z tymi batonikami, a jestem ich wielką fanką! Od czasu, gdy pracuję w bezglutenowej piekarni/restauracji/kawiarni (cafe) i nie mogę mieć przy sobie ulubionych przekąsek, te batony stały się moim zbawieniem.
Są słodkie! Nie można z nimi przesadzać, nie są one najbardziej dietetycznymi słodyczami, ale nie zmienia to faktu, że są zdrową alternatywą do np. wafelków, croissantów i innych bułeczek, które wszyscy uwielbiamy <3
Składniki:
- 150 g daktyli,
- 75 g wiórek kokosowych,
- 50 g orzechów (u mnie makadamia),
- ewentualnie 1 łyżeczka mąki kokosowej.
Daktyle, przez około godzinę, moczyć w gorącej wodzie. Następnie, odsączone daktyle przełożyć do robota kuchennego, dodać wiórki kokosowe i zblendować.
Do masy dodać posiekane orzechy i ewentualnie mąkę kokosową, w razie gdyby całość była za luźna. Krem daktylowo-kokosowy musi być na tyle zbity, ale za razem plastyczny żeby udało się uformować batony.
Masę przełożyć do kwadratowej foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie pokroić całość w prostokąty o ulubionej wielkości (u mnie około 2.5 cm x 10 cm.
Domowe Lärabar można przechowywać w zamkniętym pojemniczku w lodówce około dwa tygodnie.
Smacznego.
Świetna alternatywa dla mnie łakomczucha :) Podejrzanie mało produktów ?:D Haha, ale super, bo wszystko w domu mam
OdpowiedzUsuńhaha no tak, jak skład jest krótki to jest to podejrzane :D ale taka prawda, że prawdziwe Larabar nie mają nic więcej w składzie, niż to co znajdziesz powyżej :)
Usuń