makarony ,

Tagiatelle z krewetkami w pomidorach

16:52 Ciastolubna 0 Comments

Przepyszny i szybki w przygotowaniu obiad. Jako miłośniczka makaronów, chciałam podzielić się przepisem na tagliatelle z krewetkami. Ważne, aby użyć świeżych owoców morza, inaczej mogą być zbyt twarde po ugotowaniu.

Makaron podany w przepisie, warto podmienić na wersję pełnoziarnistą, dzięki czemu tak przygotowany obiad będzie miał więcej wartości odżywczych.


Składniki:

  • 1 puszka pomidorów (400 ml),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 15 dużych krewetek (szarych - surowych),
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili,
  • 2 garście świeżego szpinaku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • Sól i pieprz do smaku,
  • 200g makaronu tagliatelle.

Zacząć od ugotowania makaronu al dente, według instrukcji z opakowania.
Na patelni rozgrzać oliwę, a następnie wrzucić obrane krewetki. Smażyć do momentu, aż zmienią kolor na różowy. Na patelnię dorzucić przeciśnięty czosnek i podsmażyć. Po tym dodać puszkę pomidorów, płatki chili i szczyptę soli oraz pieprzu. Zmniejszyć ogień pod patelnią, gotować całość 10 minut. Do sosu dorzucić szpinak i ponownie gotować 5 minut. Na patelnię dodać ugotowany makaron i dokładnie wymieszać całość, aby sos obkleił tagliatelle. Serwować od razu, żeby makaron nie zrobił się zbyt miękki.





0 komentarze :