makarony
,
Składniki:
Zacząć od ugotowania makaronu al dente, według instrukcji z opakowania.
Na patelni rozgrzać oliwę, a następnie wrzucić obrane krewetki. Smażyć do momentu, aż zmienią kolor na różowy. Na patelnię dorzucić przeciśnięty czosnek i podsmażyć. Po tym dodać puszkę pomidorów, płatki chili i szczyptę soli oraz pieprzu. Zmniejszyć ogień pod patelnią, gotować całość 10 minut. Do sosu dorzucić szpinak i ponownie gotować 5 minut. Na patelnię dodać ugotowany makaron i dokładnie wymieszać całość, aby sos obkleił tagliatelle. Serwować od razu, żeby makaron nie zrobił się zbyt miękki.
Tagiatelle z krewetkami w pomidorach
Przepyszny i szybki w przygotowaniu obiad. Jako miłośniczka makaronów, chciałam podzielić się przepisem na tagliatelle z krewetkami. Ważne, aby użyć świeżych owoców morza, inaczej mogą być zbyt twarde po ugotowaniu.
Makaron podany w przepisie, warto podmienić na wersję pełnoziarnistą, dzięki czemu tak przygotowany obiad będzie miał więcej wartości odżywczych.
Składniki:
- 1 puszka pomidorów (400 ml),
- 2 ząbki czosnku,
- 15 dużych krewetek (szarych - surowych),
- 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili,
- 2 garście świeżego szpinaku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- Sól i pieprz do smaku,
- 200g makaronu tagliatelle.
Zacząć od ugotowania makaronu al dente, według instrukcji z opakowania.
Na patelni rozgrzać oliwę, a następnie wrzucić obrane krewetki. Smażyć do momentu, aż zmienią kolor na różowy. Na patelnię dorzucić przeciśnięty czosnek i podsmażyć. Po tym dodać puszkę pomidorów, płatki chili i szczyptę soli oraz pieprzu. Zmniejszyć ogień pod patelnią, gotować całość 10 minut. Do sosu dorzucić szpinak i ponownie gotować 5 minut. Na patelnię dodać ugotowany makaron i dokładnie wymieszać całość, aby sos obkleił tagliatelle. Serwować od razu, żeby makaron nie zrobił się zbyt miękki.
0 komentarze :