bez mąki ,

Bezglutenowe fit brownie kokosowo-bananowe

14:34 Ciastolubna 2 Comments

Zdrowe brownie? Czemu nie, ostatnio robię się specjalistką w pieczeniu/robieniu deserów odchudzonych/zdrowych/fit (skreślić niepotrzebne :)) 
A wszystko smakuje nieziemsko, więc po co pakować w siebie tyle cukru i mąki, jak można zastąpić wszystko zdrowymi odpowiednikami.


Składniki:
  • 130 g gorzkiej czekolady 72%,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
  • 3 bardzo dojrzałe banany,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 2 łyżki mleka roślinnego (najlepiej kokosowego),
  • 1/4 szklanki cukru kokosowego (można zastąpić cukrem zwykłym lub syropem klonowym),
  • 1/4 szklanki kakao,
  • 2 łyżki mąki kokosowej. 
Czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do miseczki wraz z olejem kokosowym, całość podgrzać w mikrofalówce około 1 minuty, dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia czekolady. Ostudzić całość.
W większej misce rozgnieść banany, tworząc z nich gładkie puree. Dodać pozostałe składniki, takie jak jajka, ekstrakt waniliowy, mleko roślinne, cukier, kakao i mąkę kokosową. Połączyć składniki, a następnie dodać rozpuszczoną czekoladę i ponownie wymieszać.
Gotową masę przelać do foremki 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175*C i piec około 25 min, następnie wyłączyć piekarnik i uchylić jego drzwiczki i poczekać kolejne 5 minut przed wyjęciem brownie z pieca.

Smacznego.








2 komentarze :

  1. Ta konsystencja w środku <3 Niebo :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń