bez mąki
,
Składniki:
W większej misce rozgnieść banany, tworząc z nich gładkie puree. Dodać pozostałe składniki, takie jak jajka, ekstrakt waniliowy, mleko roślinne, cukier, kakao i mąkę kokosową. Połączyć składniki, a następnie dodać rozpuszczoną czekoladę i ponownie wymieszać.
Gotową masę przelać do foremki 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175*C i piec około 25 min, następnie wyłączyć piekarnik i uchylić jego drzwiczki i poczekać kolejne 5 minut przed wyjęciem brownie z pieca.
Smacznego.
Bezglutenowe fit brownie kokosowo-bananowe
Zdrowe brownie? Czemu nie, ostatnio robię się specjalistką w pieczeniu/robieniu deserów odchudzonych/zdrowych/fit (skreślić niepotrzebne :))
A wszystko smakuje nieziemsko, więc po co pakować w siebie tyle cukru i mąki, jak można zastąpić wszystko zdrowymi odpowiednikami.
Składniki:
- 130 g gorzkiej czekolady 72%,
- 1 łyżeczka oleju kokosowego,
- 3 bardzo dojrzałe banany,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 2 łyżki mleka roślinnego (najlepiej kokosowego),
- 1/4 szklanki cukru kokosowego (można zastąpić cukrem zwykłym lub syropem klonowym),
- 1/4 szklanki kakao,
- 2 łyżki mąki kokosowej.
W większej misce rozgnieść banany, tworząc z nich gładkie puree. Dodać pozostałe składniki, takie jak jajka, ekstrakt waniliowy, mleko roślinne, cukier, kakao i mąkę kokosową. Połączyć składniki, a następnie dodać rozpuszczoną czekoladę i ponownie wymieszać.
Gotową masę przelać do foremki 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175*C i piec około 25 min, następnie wyłączyć piekarnik i uchylić jego drzwiczki i poczekać kolejne 5 minut przed wyjęciem brownie z pieca.
Smacznego.
Ta konsystencja w środku <3 Niebo :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
koniecznie spróbuj je upiec :)
Usuń