bułki
,
Polecam przygotowanie ciasta w robocie kuchennym, bo oszczędzi to czas i ewentualne nerwy w związku z klejeniem się ciasta do rąk. Chyba właśnie przez to tak rzadko przygotowuję wszystkiego drożdżowce ;)
Składniki na chałkę:
Mleko podgrzać do temperatury około 40*C. Dodać do niego pokruszone drożdże, masło cukier i cukier waniliowy. Zamieszać i odstawić na 5 minut, aż drożdże zaczną się pienić. Do dużej misy przesiać mąki, dodać szczyptę soli, roztrzepane jajko i mleko z drożdżami. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Starając się nie podsypywać więcej mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 30-50 minut, do momentu aż ciasto podwoi objętość. Następnie podzielić je na 4 równe części i z każdej z nich uformować wałeczek. Po tym postępować jak w tym filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=0bzVEhwH00o
Uformowaną chałkę odstawić pod przykryciem na 30 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę.
Składniki na kruszonkę:
Składniki rozetrzeć w palcach, aż połączą się w lepką kruszonkę.
Wyrośniętą chałkę posmarować dokładnie roztrzepanym jajkiem, najlepiej użyć pędzelka kuchennego. Na wierzchu posypać kruszonką. Wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 180*C (+termoobieg) na 25 minut. Ciasto po upieczeniu wyjąć i ostudzić, najlepiej na kratce.
Smacznego!
Chałka z kruszonką
W końcu ziściłam swoje marzenia i upiekłam chałkę, czyli coś co mogłabym jeść codziennie na śniadanie. Ciasto z tego przepisu wychodzi delikatne, mięciutkie, o lekkiej słodyczy. Także smarując je dodatkowo nutellą nie zamulicie się. Choć dla mnie wystarczy odrobina masełka, dobra kawa, książka i tak mogę spędzać każdy poranek.Polecam przygotowanie ciasta w robocie kuchennym, bo oszczędzi to czas i ewentualne nerwy w związku z klejeniem się ciasta do rąk. Chyba właśnie przez to tak rzadko przygotowuję wszystkiego drożdżowce ;)
Składniki na chałkę:
- 300 g mleka,
- 100 g masła w tem. pokojowej,
- 50 g cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżka cukru domowej roboty,
- 20 g świeżych drożdży,
- 1 jajko,
- 450 g mąki pszennej typ 480 lub 500,
- 100 g mąki orkiszowej lub innej pełnoziarnistej,
- szczypta soli.
Mleko podgrzać do temperatury około 40*C. Dodać do niego pokruszone drożdże, masło cukier i cukier waniliowy. Zamieszać i odstawić na 5 minut, aż drożdże zaczną się pienić. Do dużej misy przesiać mąki, dodać szczyptę soli, roztrzepane jajko i mleko z drożdżami. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Starając się nie podsypywać więcej mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 30-50 minut, do momentu aż ciasto podwoi objętość. Następnie podzielić je na 4 równe części i z każdej z nich uformować wałeczek. Po tym postępować jak w tym filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=0bzVEhwH00o
Składniki na kruszonkę:
- 2 łyżeczki masła,
- 2 łyżeczki cukru,
- 4 łyżeczki mąki,
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania chałki.
Składniki rozetrzeć w palcach, aż połączą się w lepką kruszonkę.
Wyrośniętą chałkę posmarować dokładnie roztrzepanym jajkiem, najlepiej użyć pędzelka kuchennego. Na wierzchu posypać kruszonką. Wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 180*C (+termoobieg) na 25 minut. Ciasto po upieczeniu wyjąć i ostudzić, najlepiej na kratce.
Smacznego!
Mmm, wygląda fantastycznie :) Uwielbiam chałki na śniadanie, najlepiej z domowym dżemem :)
OdpowiedzUsuńja wolę z masłem, choć po tegorocznych zbiorach chałkę będę wcinać z dżemem śliwkowym ;)
Usuń