bez jajek
,
Składniki:
Owoce umyć, obrać i pokroić w cząstki (tak około 1-1,5 cm kostki). Wrzucić je do naczynia żaroodpornego, oprószyć mąką ziemniaczaną, cukrem i cynamonem. Dokładnie wymieszać i odstawić.
Składniki na kruszonkę włożyć do pojemnika blendera i zmiksować, do momentu gdy składniki połączą się, ale nadal będzie to forma sypkiego ciasta (kruszonkę można wyrobić ręcznie, rozcierając masło palcami razem z resztą składników - jedynie orzechy i płatki należy wcześniej zmielić).
Owoce pokryć dokładnie kruszonką, oprószyć szczyptą cynamonu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 25-30 minut, do momentu aż jabłka zmiękną.
Najlepiej podać na ciepło wraz z gałką lodów waniliowych lub polane sosem, choć sam deser smakuje wyśmienicie.
Smacznego!
Jabłka pod kruszonką
Ogłaszam przerwę wakacyjną, która właściwie to trwa od 25 lipca ;) Także wracam pod koniec sierpnia.. a póki co zostawiam wam przepis na pyszne owoce pod kruszonka, które uwielbiam i są moją alternatywą dla bardziej pracochłonnej szarlotki..
Składniki:
- 4 jabłka (można użyć 2 jabłka + 2 brzoskwinie jak u mnie),
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- szczypta cynamonu,
- 100 g masła,
- 100 g mąki pszennej,
- 50 g płatków owsianych,
- 50 g cukru,
- 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- garstka ulubionych orzechów,
- szczypta soli.
Owoce umyć, obrać i pokroić w cząstki (tak około 1-1,5 cm kostki). Wrzucić je do naczynia żaroodpornego, oprószyć mąką ziemniaczaną, cukrem i cynamonem. Dokładnie wymieszać i odstawić.
Składniki na kruszonkę włożyć do pojemnika blendera i zmiksować, do momentu gdy składniki połączą się, ale nadal będzie to forma sypkiego ciasta (kruszonkę można wyrobić ręcznie, rozcierając masło palcami razem z resztą składników - jedynie orzechy i płatki należy wcześniej zmielić).
Owoce pokryć dokładnie kruszonką, oprószyć szczyptą cynamonu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 25-30 minut, do momentu aż jabłka zmiękną.
Najlepiej podać na ciepło wraz z gałką lodów waniliowych lub polane sosem, choć sam deser smakuje wyśmienicie.
Smacznego!
Muszę upichcić ze śliwkami:)
OdpowiedzUsuńna pewno będzie pyszne ;)
UsuńRobiłam już wiele razy. Pychotka:)
OdpowiedzUsuń