fit
,
Porcja na 1 litrowy słoik
Składniki:
Składniki, poza żurawiną i śliwkami, wymieszać w jednej miseczce. Całość przełożyć na blachę, pokrytą papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 160*C piekarnika. Piec 40 minut, lecz co 10 minut przemieszać widelcem całość, aby nic się nie przypaliło, a granola wysuszyła się równomiernie. Po pieczeniu wyjąć musli i ostudzić. Do zimnej mieszanki dodać żurawinę i śliwki, przełożyć do szczelnego słoika lub pojemnika. Najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym.
Smacznego!
Domowa granola
Śniadanie idealne. Domowa granola z mnóstwem bakalii i jogurtem naturalnym, to bardzo dobry początek dnia. W dodatku porównując skład kupnych płatków, a tych przygotowanych w domowym zaciszu, nie ma nawet nad czym się zastanawiać.. tu nie znajdziemy syropu glukozowo-fruktozowego, cukru, tłuszczu utwardzanego i innych wynalazków. Warto przygotować taką porcję, bo wytrzyma spokojnie miesiąc i dłużej w szczelnie zamkniętym słoiku.. choć na pewno zostanie zjedzona przed upływem tego czasu ;)
Porcja na 1 litrowy słoik
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych (pełnoziarniste, górskie),
- 1 szklanka płatków żytnich (pełnoziarniste),
- po 3 łyżki migdałów, orzechów laskowych, pestek słonecznika, pestek dyni, siemienia lnianego, sezamu,
- po 2 łyżki zarodków pszennych i ulubionych otrębów,
- 1 starte jabłko (około 100g),
- 3 łyżki oleju kokosowego,
- 3 łyżki miodu lub syropu z agawy,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- szczypta soli,
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny,
- 1/2 szklanki suszonych śliwek (pokrojonych na cząstki).
Składniki, poza żurawiną i śliwkami, wymieszać w jednej miseczce. Całość przełożyć na blachę, pokrytą papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 160*C piekarnika. Piec 40 minut, lecz co 10 minut przemieszać widelcem całość, aby nic się nie przypaliło, a granola wysuszyła się równomiernie. Po pieczeniu wyjąć musli i ostudzić. Do zimnej mieszanki dodać żurawinę i śliwki, przełożyć do szczelnego słoika lub pojemnika. Najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym.
Smacznego!
świetna! domowa granola najlepsza! :)
OdpowiedzUsuńto prawda ;) bez zbędnych dodatków.
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń