bezglutenowe
,
Składniki:
W miseczce roztrzepać lekko białko i dodać do niego sok z cytryny i porcjami cukier puder. Wymieszać aż do połączenia składników i uzyskania gładkiego lukru.
Lukier królewski
Przepis przydatny przed Bożym Narodzeniem. Ja ciągle pracuje nad techniką ozdabiania ciasteczek, ale jak wiadomo praktyka czyni mistrza, a święta są idealnym czasem na szkolenie się w tym temacie :)Składniki:
- 1 białko (około 34 g),
- 150 g cukru pudru,
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
- ewentualnie barwniki spożywcze.
W miseczce roztrzepać lekko białko i dodać do niego sok z cytryny i porcjami cukier puder. Wymieszać aż do połączenia składników i uzyskania gładkiego lukru.
- lukier można zabarwiać na dowolne kolory, ale wtedy należy pamiętać żeby dodać do niego łyżeczkę lub dwie cukru pudru, dla zachowania odpowiedniej konsystencji,
- dekorowanie najlepiej wykonywać dość gęstym lukrem, a wypełnienie rzadszym, a żeby go uzyskać wystarczy dolać kilka kropel wody - tak pracujemy nad konsystencją albo woda, albo więcej cukru pudru.
0 komentarze :