bezglutenowe
,
Szczególnie polecam wykonanie jej w domu, ponieważ z podanych składników wyszło na prawdę sporo przyprawy, za którą w sklepie zapłacilibyśmy niebotyczną sumę i to w dodatku za opakowania z niepotrzebnym cukrem czy mąką pszenną (?!). A w dodatku tutaj możemy sami dobrać sobie proporcje pod swój smak. Dlatego też w mojej mieszance nie ma anyżu, bo go nie cierpię :) stawiam zdecydowanie na cynamon.
Składniki:
Składniki umieścić w młynku (ja używam młynka który jest przystawką do robota kuchennego Kenwood - dał radę:) i zmielić. Cynamon i gałkę można wcześniej lekko pokruszyć, żeby szybciej się zmieliły, albo zamiast młynka można użyć samego moździerza i utłuc w nim wszystkie przyprawy.
Gotową mieszankę schować do szczelnie zamykanego pojemniczka, żeby aromat utrzymał się jak najdłużej.
Przyprawa korzenna
Moja mieszanka przypraw korzennych, która przyda się szczególnie w tym okresie.Szczególnie polecam wykonanie jej w domu, ponieważ z podanych składników wyszło na prawdę sporo przyprawy, za którą w sklepie zapłacilibyśmy niebotyczną sumę i to w dodatku za opakowania z niepotrzebnym cukrem czy mąką pszenną (?!). A w dodatku tutaj możemy sami dobrać sobie proporcje pod swój smak. Dlatego też w mojej mieszance nie ma anyżu, bo go nie cierpię :) stawiam zdecydowanie na cynamon.
Składniki:
- 6 lasek cynamonu (ok. 30g),
- 1 gałka muszkatołowa (ok. 5 g),
- 3 łyżeczki goździków (ok. 5g),
- 1,5 łyżeczki wyłuskanych ziarenek kardamonu lub 1 mielonego (ok 8g),
- 1,5 łyżeczki mielonego imbiru (ok 8g),
- 1 łyżeczka ziela angielskiego (ok 5g),
- 1 mały listek laurowy (ok 5g),
- 1 łyżeczka kolorowego pieprzu (ok 3g).
Składniki umieścić w młynku (ja używam młynka który jest przystawką do robota kuchennego Kenwood - dał radę:) i zmielić. Cynamon i gałkę można wcześniej lekko pokruszyć, żeby szybciej się zmieliły, albo zamiast młynka można użyć samego moździerza i utłuc w nim wszystkie przyprawy.
Gotową mieszankę schować do szczelnie zamykanego pojemniczka, żeby aromat utrzymał się jak najdłużej.
0 komentarze :