bezglutenowe
,
Zupa krem z ciecierzycy
Kolejna ukochana zupa krem. Świetnie rozgrzewająca i sycąca.. Właściwie idealna na taką porę roku, bo przecież żeby mieć siłę na przygotowanie się do świąt, należy coś jeść poza piernikami, ciasteczkami, kutią i innymi słodyczami :)
Inspiracja Kwestia Smaku.
Składniki:
- 1 ząbek czosnku,
- 1,5 szklanki rosołu,
- 500 ml passaty pomidorowej,
- 1 puszka ciecierzycy (400g),
- 1 łyżeczka rozmarynu,
- 1 łyżka mała klarowanego,
- sól, pieprz do smaku,
- 1/4 łyżeczki chili,
- 1/3 łyżeczki kuminu,
- ewentualnie marchewka z rosołu,
- garstka posiekanej natki pietruszki,
- garstka prażonych nasion (słonecznik, dynia, siemię lniane),
- do podania polecam kilka kropli oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwy.
Na łyżce masła podsmażyć posiekany ząbek czosnku. Gdy się zezłoci, do garnka wlać passatę pomidorową, rosół, dodać rozmaryn (najlepiej w woreczku do gotowania ziół lub zastąpić go świeżą gałązką) i ewentualnie marchewkę z rosołu. Zagotować całość i potrzymać na małym ogniu około 10 minut. Gdy zupa już nabierze aromatów można wyjąć rozmaryn, a dorzucić do całości odsączoną ciecierzycę i gotować kolejne kilka minut. Po tym czasie, z zupy, wyciągnąć 2-3 łyżki ciecierzycy, a resztę zblendować na krem. Doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać na gorąco, z łyżką ciecierzycy w całości i szczyptą prażonych nasion, pietruszką, a także paroma kroplami, lekko orzechowego, oleju rzepakowego tłoczonego na zimno.
Smacznego!
Smacznego!
zupa jak dla mnie rewelacyjna, koniecznie musze wypróbować :)
OdpowiedzUsuń