bezglutenowe ,

Hummus - prosty przepis na smarowidło do chleba z ciecierzycy

15:06 Ciastolubna 0 Comments

Moje najbardziej ulubione smarowidło do chleba/tortilli, a mowa oczywiście o hummusie. Przygotowanie takiej pasty jest mało skomplikowane i nie wymaga wielu składników.
Ja zazwyczaj zjadam go na chlebie w towarzystwie awokado oraz jajka, bądź nietypowo z ogórkiem konserwowym.
A jak się okazuje, o czym poinformowała mnie koleżanka z pracy, która pochodzi z Izraela, kanapka z hummusem i piklem, to conajmniej tak popularne połączenie jak u nas kanapka z szynką/serem :) ot taka zwykła przekąska na lunch do szkoły, jak lodówka świeci pustkami.


Składniki:
  • 400 g puszka ciecierzycy,
  • 2 średnie ząbki czosnku,
  • 5 łyżek pasty tahini,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki oliwy extra virgin,
  • 5-10 łyżek zalewy z ciecierzycy,
  • szczypta kuminu,
  • szczypta soli,
  • szczypta białego pieprzu.
Ciecierzycę odsączyć, zachowując około 7 łyżek zalewy. W misie blendera umieścić ciecierzycę wraz z czosnkiem i 5 łyżkami zalewy, lekko zblendować. Do całości dodać pastę tahini, sok z cytryny, oliwę oraz przyprawy. Zmiksować całość, a w zależności od pożądanej konsystencji, można ponownie dodać kilka łyżek zalewy z ciecierzycy.
Hummus jest od razu gotowy do jedzenia, ale polecam schłodzić go w lodówce przed podaniem.

Smacznego!








0 komentarze :