bezglutenowe
,
Składniki:
Hummus jest od razu gotowy do jedzenia, ale polecam schłodzić go w lodówce przed podaniem.
Smacznego!
Hummus - prosty przepis na smarowidło do chleba z ciecierzycy
Moje najbardziej ulubione smarowidło do chleba/tortilli, a mowa oczywiście o hummusie. Przygotowanie takiej pasty jest mało skomplikowane i nie wymaga wielu składników.
Ja zazwyczaj zjadam go na chlebie w towarzystwie awokado oraz jajka, bądź nietypowo z ogórkiem konserwowym.
A jak się okazuje, o czym poinformowała mnie koleżanka z pracy, która pochodzi z Izraela, kanapka z hummusem i piklem, to conajmniej tak popularne połączenie jak u nas kanapka z szynką/serem :) ot taka zwykła przekąska na lunch do szkoły, jak lodówka świeci pustkami.
A jak się okazuje, o czym poinformowała mnie koleżanka z pracy, która pochodzi z Izraela, kanapka z hummusem i piklem, to conajmniej tak popularne połączenie jak u nas kanapka z szynką/serem :) ot taka zwykła przekąska na lunch do szkoły, jak lodówka świeci pustkami.
Składniki:
- 400 g puszka ciecierzycy,
- 2 średnie ząbki czosnku,
- 5 łyżek pasty tahini,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki oliwy extra virgin,
- 5-10 łyżek zalewy z ciecierzycy,
- szczypta kuminu,
- szczypta soli,
- szczypta białego pieprzu.
Hummus jest od razu gotowy do jedzenia, ale polecam schłodzić go w lodówce przed podaniem.
Smacznego!
0 komentarze :