bezglutenowe
,
Jedyne co potrzebujecie do jego zrobienia, oczywiście poza składnikami, to blender ręczny oraz wąski, wysoki słoik lub pojemnik.
Porcja około 250 ml.
Składniki:
Jajko wbić do wysokiego pojemnika, dodać cukier i sól, musztardę oraz sok z cytryny. W naczyniu umieścić blender i delikatnie zmiksować całość, używając funkcji "puls" około 5 razy.
Następnie dolewając olej delikatnym strumieniem miksować całość, przesuwając blender góra-dół. Po około 1 minucie majonez powinien być gęsty i kremowy.
Domowy majonez można przechowywać do około 2 tygodni.
Domowy majonez w mniej niż 2 minuty
Nie bez powodu mówi się, że domowe smakuje lepiej. Podobnie jest w przypadku majonezu.Jedyne co potrzebujecie do jego zrobienia, oczywiście poza składnikami, to blender ręczny oraz wąski, wysoki słoik lub pojemnik.
Porcja około 250 ml.
Składniki:
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka musztardy Dijon,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 200 ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron.
Jajko wbić do wysokiego pojemnika, dodać cukier i sól, musztardę oraz sok z cytryny. W naczyniu umieścić blender i delikatnie zmiksować całość, używając funkcji "puls" około 5 razy.
Następnie dolewając olej delikatnym strumieniem miksować całość, przesuwając blender góra-dół. Po około 1 minucie majonez powinien być gęsty i kremowy.
Domowy majonez można przechowywać do około 2 tygodni.
A co jesli blendera recznego nie posiadam? Mam blender ten dzbanek (:D) albo hmm mikser? :D
OdpowiedzUsuńMożesz użyć miksera, ale tylko z jednym mieszadełkiem :P myślę, że blender kielichowy też dałby radę, ale na pewno lepiej użyć miksera w takim wypadku :)
Usuń