deser
,
Składniki:
Składniki, poza śmietaną, umieścić w misce i wyrobić gładkie ciasto. Jeśli pojawi się problem, że całość nie chce się kleić, wtedy należy dodać łyżkę lub dwie gęstej śmietany i ponownie wyrobić.
Ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość 1 cm, z którego następnie należy wyciąć krążki.
W między czasie w rondelku lub woku rozgrzać olej (powinien mieć około 170 stopni).
Ważne, aby olej nie był za mocno rozgrzany, ponieważ oponki będą upieczone na zewnątrz, a w środku nadal surowe.
Wycięte oponki wrzucać na rozgrzany olej, smażyć około 1 1/2 minuty z każdej strony, do momentu uzyskania złotego koloru.
Gotowe odkładać na ręcznik kuchenny, aby obciekły z tłuszczu.
Następnie oprószyć je cukrem pudrem, można również przekroić je na pół i posmarować np. dżemem, karmelem bądź kremem czekoladowym - dla każdego coś dobrego.
Smacznego!
Oponki serowe z ricottą
Takie przepisy to ja uwielbiam, szybko i smacznie. Może nie są to tradycyjne pączki z okazji Tłustego Czwartku, niby taka marna namiastka, ale jaka pyszna.
Przepis wygrzebany z notatnika babci, która, jak mało kto, zna się na rzeczy :) Polecam wypróbować, bo otrzymane oponki są bardzo delikatne i puszyste w środku, jak prawdziwe pączki :)
Składniki:
- 250 g mąki pszennej (plus do podsypania stolnicy),
- 250 g serka ricotta (można użyć drobnego twarożku),
- 35 g cukru,
- 1 jajko,
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżka wódki/spirytusu,
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- ewentualnie około 2 łyżki śmietany,
- olej do smażenia.
Składniki, poza śmietaną, umieścić w misce i wyrobić gładkie ciasto. Jeśli pojawi się problem, że całość nie chce się kleić, wtedy należy dodać łyżkę lub dwie gęstej śmietany i ponownie wyrobić.
Ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość 1 cm, z którego następnie należy wyciąć krążki.
W między czasie w rondelku lub woku rozgrzać olej (powinien mieć około 170 stopni).
Ważne, aby olej nie był za mocno rozgrzany, ponieważ oponki będą upieczone na zewnątrz, a w środku nadal surowe.
Wycięte oponki wrzucać na rozgrzany olej, smażyć około 1 1/2 minuty z każdej strony, do momentu uzyskania złotego koloru.
Gotowe odkładać na ręcznik kuchenny, aby obciekły z tłuszczu.
Następnie oprószyć je cukrem pudrem, można również przekroić je na pół i posmarować np. dżemem, karmelem bądź kremem czekoladowym - dla każdego coś dobrego.
Smacznego!
0 komentarze :