bez jajek
,
Składniki:
Masło orzechowe przełożyć do miseczki, dodać miód lub syrop klonowy i energicznie mieszać całość przez około 1 minutę, do momentu aż masło orzechowe zgęstnieje. Do miseczki dodać mąkę oraz sól, wymieszać całość i w między czasie dosypać amarantus, połączyć składniki.
Z masy uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i następnie schłodzić je w lodówce przez 15 minut.
W między czasie tabliczkę czekolady połamać na kawałki i wraz z olejem kokosowym umieścić ją w miseczce i podgrzewać w mikrofalówce przez około 45s. Rozpuszczoną czekoladę dokładnie wymieszać.
Kulki wyjąć z lodówki i kolejno każdą obtoczyć w czekoladzie, górę dekorując posiekanymi orzeszkami. Ponownie schłodzić całość. Po około 30 minutach deser gotowy jest do podania.
Zdrowe słodycze. Wegańskie kulki z masła orzechowego
Mój pomysł na zdrową przekąskę, kremowe masło orzechowe z dodatkiem chrupiących płatków ryżowych, a dla przełamania smaku, oblane gorzką czekoladą.
Składniki:
- 1 szklanka masła orzechowego (najlepiej crunchy),
- 3-4 łyżki syropu klonowego (lub miodu),
- 2 łyżki mąki kokosowej lub migdałowej,
- 10 łyżek amarantusa ekspandowanego - poppingu (ja użyłam Kellogg's Rice Krispies),
- szczypta soli.
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
- 1 łyżeczka oleju kokosowego,
- 1 łyżka posiekanych orzeszków ziemnych.
Z masy uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i następnie schłodzić je w lodówce przez 15 minut.
W między czasie tabliczkę czekolady połamać na kawałki i wraz z olejem kokosowym umieścić ją w miseczce i podgrzewać w mikrofalówce przez około 45s. Rozpuszczoną czekoladę dokładnie wymieszać.
Kulki wyjąć z lodówki i kolejno każdą obtoczyć w czekoladzie, górę dekorując posiekanymi orzeszkami. Ponownie schłodzić całość. Po około 30 minutach deser gotowy jest do podania.
0 komentarze :