bez pieczenia ,

Wafle (pischinger) z masą czekoladową - bez mleka w proszku

15:37 Ciastolubna 11 Comments

Wafle przełożone masą z kakao i wiórkami kokosowymi, których wykonania nauczyła mnie ciocia około 13 lat temu, a do dzisiaj smakują wyśmienicie i się nie nudzą co jest najważniejsze ;) w dodatku są bardzo proste w przygotowaniu. 


Składniki:
  • 1 opakowanie wafli,
  • 250 g masła lub margaryny,
  • 4 łyżki kakao,
  • 1 szklanka drobnego cukru,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej,
  • 4 łyżki wiórek kokosowych.
W rondelku, na małym ogniu, rozpuścić margarynę/masło. Gdy już będzie prawie rozpuszczone dodać cukier, kakao i mleko. Dokładnie wymieszać, aby nie powstały żadnego grudki.
Dodać mąkę i mieszać na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia i od razu zdjąć ze źródła ciepła. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Odstawić aby lekko przestygła, a następnie smarować wafle, jeden po drugim. Oczywiście górny zostawić bez polewy ;)
Odstawić na około 2-3 godziny, a później pokroić i cieszyć się ich smakiem.







11 komentarzy :

  1. w skladnikach widze, make a w przepisie juz nie....

    OdpowiedzUsuń
  2. Masa jest pyszna i często ją robię , dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłam są naprawdeębardzo dobre, dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Trzeci raz robię i jestem bardzo zadowolona z przepisu jak i efektu końcowego. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziś będę robić dla męża.😊 Lepsze to niż zapychanie się czekoladą.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kawa i wafelki to idealny zestaw na drugie śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wafle wyszly bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń