fit ,

Domowa granola

09:25 Ciastolubna 3 Comments

Śniadanie idealne. Domowa granola z mnóstwem bakalii i jogurtem naturalnym, to bardzo dobry początek dnia. W dodatku porównując skład kupnych płatków, a tych przygotowanych w domowym zaciszu, nie ma nawet nad czym się zastanawiać.. tu nie znajdziemy syropu glukozowo-fruktozowego, cukru, tłuszczu utwardzanego i innych wynalazków. Warto przygotować taką porcję, bo wytrzyma spokojnie miesiąc i dłużej w szczelnie zamkniętym słoiku.. choć na pewno zostanie zjedzona przed upływem tego czasu ;)


Porcja na 1 litrowy słoik
Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych (pełnoziarniste, górskie),
  • 1 szklanka płatków żytnich (pełnoziarniste),
  • po 3 łyżki migdałów, orzechów laskowych, pestek słonecznika, pestek dyni, siemienia lnianego, sezamu,
  • po 2 łyżki zarodków pszennych i ulubionych otrębów,
  • 1 starte jabłko (około 100g),
  • 3 łyżki oleju kokosowego,
  • 3 łyżki miodu lub syropu z agawy,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli,
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny,
  • 1/2 szklanki suszonych śliwek (pokrojonych na cząstki).

Składniki, poza żurawiną i śliwkami, wymieszać w jednej miseczce. Całość przełożyć na blachę, pokrytą papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 160*C piekarnika. Piec 40 minut, lecz co 10 minut przemieszać widelcem całość, aby nic się nie przypaliło, a granola wysuszyła się równomiernie. Po pieczeniu wyjąć musli i ostudzić. Do zimnej mieszanki dodać żurawinę i śliwki, przełożyć do szczelnego słoika lub pojemnika. Najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym.

Smacznego!







3 komentarze :

  1. świetna! domowa granola najlepsza! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń