deser ,

Razowe ciasto musli z karmelizowanymi gruszkami i imbirem

16:42 Ciastolubna 5 Comments

Zdrowe, jesienne i sycące ciasto. Z moimi ulubionymi składnikami czyli gruszką, imbirem i mieszanką musli. Nie pomylcie jej tylko z granolą, która już jest słodzona i pieczona. Musli to po prostu płatki pełnoziarniste owsiane, żytnie, jęczmienne i inne, połączone z suszonymi owocami i ziarnami, bez dodatkowej porcji cukru.


Tortownica 22 cm średnicy.
Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki musli owocowego (około 200g),
  • 1 i 1/2 szklanki mąki razowej pszennej (około 165g),
  • 4 łyżki cukru brązowego (około 60 g),
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 jajka "L" lub 3 "M",
  • 180 g jogurtu naturalnego,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 1/3 szklanki wody,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej.


  • 2 gruszki (obrane i przekrojone na ćwiartki),
  • 1 cm startego imbiru,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka cukru brązowego.

W garnuszku wymieszać masło, cukier brązowy i miód. Dodać gruszki i starty imbir. Całość karmelizować około 10 minut na małym palniku, żeby nic się nie przypaliło.

Przygotowanie ciasta zacząć od połączenia wszystkich składników suchych w jednej misce. W drugiej natomiast połączyć składniki mokre tj. lekko rozbić jajka, aby je napowietrzyć i dodać olej, jogurt i wodę. Po tym przelać składniki mokre do suchych i połączyć całość szpatułką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć kawałki gruszki i polać, powstałym przy karmelizacji, syropem. Ciasto piec w temperaturze 180*C przez 30 minut.


Smacznego...





5 komentarzy :