babki ,

Babka śmietankowa

08:21 Ciastolubna 4 Comments

Na dworze zrobiło się tak wiosennie, że taka babka na pewno wpasuje się w tą aurę. Przepis warty do zapamiętania, bo banalnie prosty, a na święta wielkanocne będzie jak znalazł!
Osobiście polecam wersję z dodatkiem suszonej żurawiny i polaną białą czekoladą.


Składniki:
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka śmietany 18%,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • Garść suszonej żurawiny lub rodzynek.

W misce ubić jajka z cukrem na biały puch (około 5-8 minut, aż podwoją swoją objętość). Do ubitych jajek dodać śmietanę wraz z ekstraktem waniliowym, zmiksować. Następnie do masy, w czterech partiach, przesiać mąkę wcześniej połączoną z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksować na gładkie ciasto. Dorzucić żurawinę lub rodzynki i wymieszać łyżką. Ciasto wylać do przygotowanej wcześniej formy na babkę (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą) i włożyć do nagrzanego do 180°C na około 1 h, piec do tzw. suchego patyczka.

* Babkę można polukrować lub oblać białą czekoladą, rozpuszczoną w kąpieli wodnej.


Smacznego!





4 komentarze :

  1. Takie ciacho do herbatki - poezja! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, z suszoną żurawiną musiała smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No tak, do świat coraz bliżej, a babka mi się właśnie z nimi kojarzy:) Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń