deser ,

Ciasto marchewkowo-bananowe z kremem orzechowym

09:30 Ciastolubna 0 Comments

W związku ze zbliżającymi się świętami zaczęłam testować przepisy na ciasta, które chciałabym aby finalnie wylądowały na moim stole wigilijnym. To ciasto jest połączeniem ciasta marchewkowego i chlebka bananowego, wzbogacone kremem z masła orzechowego.
Na pewno śmiało może zastąpić ciasto piernikowe, jeśli takie macie zamiar zrobić. A jeśli nie, to spróbujcie chociaż wykorzystać krem z dodatkiem masła orzechowego, bo jest obłędny!


Tortownica 20 cm lub foremka kwadratowa 20x20 cm.
Składniki na ciasto:

  • 2/3 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika (można zastąpić cynamonem),
  • szczypta soli,
  • 1 duża marchewka - starta na małych oczkach,
  • 1 średni banan - rozgnieciony widelcem,
  • 100 g świeżego ananasa - pokrojonego drobno (lub z puszki, ale dokładnie go odsączyć),
  • 2 jajka,
  • 1/3 oleju roślinnego.

Suche składniki połączyć w misce. Najlepiej przesiać mąkę wraz z proszkiem, sodą oraz przyprawą do piernika, a następnie dodać cukier.
W drugiej misce ubić lekko jajka, dodać do nich olej a także marchewkę, banana i ananasa.
Połączyć zawartości obu misek i niezwłocznie przelać do foremki.
Piec 45 minut w 175*C.

Składniki na krem orzeszkowy:

  • 50 g serka kremowego (Philadelphia, Piątnica),
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżka z górką masła orzechowego (niesolonego).

Składniki ubić mikserem, do połączenia. Ewentualnie dodać łyżkę mleka, jeśli krem wyszedł za suchy.

Ciasto po ostudzeniu ozdobić kremem. Można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub siekanymi orzeszkami ziemnymi.



Smacznego!
Inspiracja.





0 komentarze :